Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eestlased ehitavad Londonis maailma avatumat panka

    Londonis toimetav ja kiiresti kasvav Eesti ettevõte Monese pakub kogu Euroopas pangateenuseid neile, kel oli seni raske kontot avada.

    „Oma raha turvaliselt pangakontol hoidmine on meie kõigi elementaarne õigus - miks pangad meile konto avamist tihtilugu pea võimatuks teevad, eriti kui oleme pärit mõnest teisest riigist?“ imestab finantstehnoloogiaettevõtte Monese juht Norris Koppel. „Sellest küsimusest saigi alguse Monese.“
    Monese tegutseb 20 riigis ning suudab pangakonto avada pärast paariminutilist tuvastusprotsessi. „Näiteks lendab ameeriklane Londonisse, tavaline pank talle kontot ei ava. Aga meie suudame kahe minutiga talle konto luua. See on üsna unikaalne ja annab meile suure eelise,“ rääkis Koppel.
    Maailm muutub, inimesed liiguvad rohkem kui varem ega sure enam samas kohas, kus sünnivad, jätkas Koppel. „Tahtsin ehitada rahvusvahelist panka, mis on kättesaadav ükskõik kus sa oled - kas Eestis, Inglismaal, Ameerikas või Kanadas. Ühe äpi kaudu saad omada pangakontot ükskõik millises maailma nurgas ja olla maailmakodanik.“
    Finantsteenused võivad paljudele olla kas raskesti kättesaadavad või liiga kallid. Eriti nendele, kes lähevad teise riiki tööle või kel on ebaselge pangaajalugu. Suurbritannias võib mujalt Euroopast tulnul võtta pangas konto avamine mitu kuud. Selliste inimeste teenindamise ongi fintech-ettevõtted teinud palju odavamaks ja lihtsamaks.

    Maailmapanga andmetel oli pangakontota inimeste arv 2015. aastal 2 miljardit.

    Monese peab enda unikaalseks eeliseks ettevõtte poolt välja töötatud kliendi isikutuvastuse ja taustakontrolli tehnoloogiat, mis kindlustab, et taotleja kohta on konto avamiseks piisavalt kvaliteetset infot kogutud ja et taotleja näol ei ole tegemist illegaalselt riigis viibiva isikuga või kellegagi, kes kontot soovib kasutada valedel eesmärkidel, näiteks rahapesuks. 
    „Meie elektroonilise isikutuvastuse kvaliteedi tase ületab enamuse tavapankade oma,“ ütles Koppel.  Isikutuvastuse ja taustakontrolli käigus kontrollitakse reaalajas dokumente ning nende vastavust videopildiga, samuti inimese geograafilist asukohta, telefoninumbrit, emaili aadressi ja palju muud.
    Ambitsioonikad plaanid
    Praegu tegutseb Monese 20 riigis, kuid lähiaastate plaan on jõuda igale poole, kus seadus neil vähegi tegutseda lubab. Koppeli sõnul oli nende eelmise aasta suur ambitsioon Euroopa - nüüd saab vaadata väljapoole. „Detailidesse ei tahaks minna, aga sihime Aasiat.“
    Klientide leidmisega Koppeli sõnul probleeme pole: Monesel on ligikaudu 350 000 klienti, kuid kasutajate arv suureneb kiiresti. „Kasvame jõudsalt, umbes paarkümmend protsenti kuus. Umbes 75 protsenti klientidest leiab meid ise üles, väiksem osa tuleb tänu reklaamidele,“ kommenteeris Koppel.
    Valdav enamus klientidest kasutab Monese kontot enda peamise palgakontona. Eelmisel aastal liigutas Monese kokku üle 1,3 miljardi euro klientide raha.
    Konkurentsi ei karda
    Monese on üks paljudest, kes Ühendkuningriigis tavapankadele konkurentsi pakub. 2013. aastast on Briti võimud andnud litsentsi üle 30 digipangandusettevõttele, nende hulgas on tuntumad N26 ja Revolut. The Economisti andmetel jagunes 2016. aastal 70 protsenti Ühendkuningriigi tavakontodest veel suurpankade Barclays, HSBC, Lloyds ja RBS vahel.
    Kuigi digitaalseid pankasid on viimasel ajal tekkinud hulgi, ei näe Koppel selles segmendis suurt konkurentsi. „Praegu teenindame kliente, keda suurpangad ja teised mobiilsed pangad teenindada ei suuda, sest puudub tehnoloogiline valmisolek. Otsene konkurents on võrdlemisi madal, seda praktiliselt pole.“
    Palju rohkem on Koppeli sõnul jumet koostööl. „Konkurents pankade ja digipankade vahel jääb, kuid 2018 ja mõned järgmised aastad toovad palju rohkem põimumist kui varasemad,“ pakub ta.
    Euroopas aasta alguses jõustunud PSD II direktiiv eemaldas müürid kasutajate kontode eest ning nüüd saavad uued teenusepakkujad kasutaja loal juurdepääsu konto andmetele ning seal ka tehinguid teha.
    Tavapangast paindlikum
    Tehnoloogia on muutnud andmete kogumise lihtsaks ning nüüd saab laenu pakkuda ka neile, kes makseajaloo puudumise tõttu sellest varem ilma oleks jäänud.
    „Vaatame näiteks, mis tehinguid sa teed, kus kohas. Ehitad meie juures oma ajalugu üles. Selle info põhjal saab teha üsna objektiivseid otsuseid, kas tohib laenata kartmata, et laen läheb hapuks“ rääkis Koppel.
    Kui praegu pakub Monese pangakontot ja deebetkaarti, siis edaspidi hakatakse teenuseid laiendama läbi partnerite. "Näiteks laenud, kindlustus ja muud traditsiooniliste pankade pakutavad teenused," loetles Koppel. "Ühte toodet hakkaks rakenduse sees pakkuma mitu ettevõtet. See on ka kliendisõbralikum ja annab tavapankadega võrreldes suurema valikuvõimaluse: klient saab valida, mis firma käest ta laenab.“
    Kiirelt vasvav organisatsioon
    Moneses töötab praegu sadakond inimest. „100 on veel väga vähe, aga praegu võiksin minna puhkusele ja öelda, et tean, et asi liigub ilma probleemideta edasi,“ oli Koppel enesekindel.
    Tema sõnul peaks juba selle aasta lõpuks töötajate arv tõusma paarisajani. Kvaliteetse tööjõu leidmiseks peab aga vaeva nägema. „Londonis on inimestega kergem puusse astuda kui Eestis. Samas ei ole Eestis jälle piisavalt palju inimesi,“ nentis Koppel.
    Ligikaudu kaks kolmandikku nende kollektiivist töötab Eestis, ja nii jääb ka edaspidi. „Pean Moneset Eesti firmaks. Vahet ei ole, kus meie peakontor on. Sa vaatad lihtsalt seda, kus on regulatsioonide poolest sobiv keskkond ja kust on kõige suurem võimalus vallutada maailm võimalikult väikeste takistustega. Meie jaoks on see valik London.“

    Äpipankade seas võib oodata konsolideerumisi

    Monese on leidnud väga hea segmendi, aidates neid, kellel on keeruline pangakontot avada. Suurbritannia ettevõtete ja organisatsioonidega asjaajamine võib kohati olla väga traditsiooniline ja kohmakas. Monese digitaalne lähenemine eristub sellest kindlasti, on mõistlik ja skaleeritav. Näitekst nõutakse Suurbritannias sageli pangakonto avamisel kommunaalteenuste arvet või muud tõestust paberil, mis meie turul tundub arusaamatu.

    Turg on hetkel tuntavalt aktiivne. Vaadates äpipankade arvu, siis on kindlasti oodata konsolideerumisi ja teisi huvitavaid arenguid.

    Suurbritannias oli eelmine aasta fintech-investeeringute rekordaasta, ju siis usutakse neisse. Kiires kasvufaasis ettevõtetele on investorite raha alati oluline. Kuigi kulude maht ei ole samas klassis universaalpankadega, on tehnoloogilise keerukuse tõttu kulud siiski suured ja kasumisse jõudmise teekond pikk. Fintech'idele on tähtis investoritele demonstreerida stabiilset kiiret kliendibaasi kasvu ja tehnoloogilist stabiilsust.

    Andres Kitter
    LHV Ühendkuningriigi filiaali juht

    fintech'i töögrupi juht

     Regulatsioonid ei piira enam nii paljuTarbijate harjumused, mis on tekkinud tehnoloogiat kasutades muudes elusituatsioonides, kanduvad üle ka ootustena finantsteenustele. Näiteks kui Facebookis on võimalik väga operatiivselt teiste inimestega suhelda, siis miks finantsteenused peavad aeglased olema? Kui Instagramis saab ühe klikiga sõbra pilti like’ida, siis miks sõbralt raha laekumisel ei saa talle kontole like panna? Ka finantsteenused võivad kasutajasõbralikud ja intuitiivsed olla.

    Kuigi regulatsioonid on siiani pigem piirajad olnud, siis viimasel ajal on Euroopa Liidu tasandil üha aktiivsemalt tegeletud finantstehnoloogia arengu ja selle skaleerimise soodustamisega. On vastu võetud mitmeid erinevaid eelnõusid, et toetada ühtse finantsteenuste digituru teket. Kui samamoodi jätkata, siis ei pruugi mingil hetkel enam regulatsioonid olla kõige olulisemaks takistuseks.

    Digitaalpanku on viimastel aastatel turule ilmunud üsna palju, kuid siiski peab ütlema, et suures pildis ei ole tehnoloogia võimalused veel ärimahtu üle kandunud. Tehnoloogia muudab finantsteenused üle riigipiiride skaleeritavaks, kuid kuna piiriüleste finantsteenuste osakaal on täna ikkagi veel pisike, siis kindlasti on ruumi uutele turule tulijatele. Kuid loomulikult tuleb leida oma nišš ja lõpuks teha seda, mida tarbijad tahavad. Vaid nii on võimalik edukas olla.

     Kaido Saar
     FinanceEstonia
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raadiohommikus: järeldused, mida investor peaks tegema tulemuste nädalast
Võtame börsivaatleja ja investori Aivar Õepa kaasabil kokku suure tulemuste nädala ookeani taga. Milliste ettevõtete tulemused vastasid turgude ootustele, millised valmistasid pettumise ja kuidas tuleks investoritel saadud info valguses oma portfelle sättida? Mis ootab ees suure seitsmiku aktsiaid?
Võtame börsivaatleja ja investori Aivar Õepa kaasabil kokku suure tulemuste nädala ookeani taga. Milliste ettevõtete tulemused vastasid turgude ootustele, millised valmistasid pettumise ja kuidas tuleks investoritel saadud info valguses oma portfelle sättida? Mis ootab ees suure seitsmiku aktsiaid?
Reformierakonna ärimehega seotud kinnisvaraplaan Viimsis tehti kohtus pihuks ja põrmuks
Reformierakonna poliitiku Märt Vooglaiu äripartneri kinnisvaraarendus sai kohtus punase tule ja suure tõenäosusega tuleb Viimsi vallal paksu pahandust tekitanud detailplaneering kehtetuks tunnistada.
Reformierakonna poliitiku Märt Vooglaiu äripartneri kinnisvaraarendus sai kohtus punase tule ja suure tõenäosusega tuleb Viimsi vallal paksu pahandust tekitanud detailplaneering kehtetuks tunnistada.