Äripäev • 6. juuli 2018 kell 8:59

Tänavu tõusevad hinnad 3%

2018. aasta hinnatõus peaks Eesti Panga prognoosi järgi jääma 3% juurde.  Foto: Raul Mee

Tänavu teisel poolaastal peaks hinnakasv Eestis eeldatavalt aeglustuma, sest hinnakasvus avaldub kõrgema võrdlusbaasi mõju. Selle aasta kokkuvõttes tõuseb hinnatase umbes 3%, teatas Eesti Pank.

Sarnaselt Eesti Pangaga prognoosib selleks aastaks 3% suurust hinnatõusu ka Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik. "Erinevatest kaubagruppidest panustavad hinnatõusu kõige rohkem toit, alkohol ja tubakas ning eluase," ütles ta. Elmiks lisas, et juulist kehtima hakanud riiklikult rahastatud maakonnaliinide bussitransport tarbijakorvi maksumust oluliselt ei mõjuta, kuna antud teenuse osakaal tarbimiskorvis on väike – vaid 0,2%.

Statistikaameti teatel kallines tarbijate ostukorv juunis aastaga 4%. "Maikuuga võrreldes tõusis hinnatase 0,9% võrra – selle põhjus oli nii energia kui ka teenuste kallinemine," ütles Eesti Panga ökonomist Sulev Pert. "Kui energia kallinemine tuleneb peamiselt nafta hinnatõusust maailmaturul, siis teenuste hinnakasvu kiirendab hoogne palgakasv."

Perdi sõnul on energiahindu viimastel kuudel tõstnud kallinenud tahked ja mootorikütused. Juunis lisandus veel ka elektri 9% suurune hinnatõus, mis suurendas tarbijakorvi hinda 0,3% võrra. Elektri tulevikutehingud Põhjamaade elektribörsil viitavad, et praegune kõrge hinnatase (50 €/Mwh) püsib kuni järgmise aasta alguseni. Keskmise elektritarbimisega majapidamiste kuine elektriarve suureneks talvekuudel seetõttu 4–8 eurot.

"Lisaks elektri kallinemisele tarbijakorvis kallinevad sel juhul tootmiskulude suurenemise tõttu ka teised kaubarühmad. Selline kaudne mõju tõstab hinnataset siiski vähe, sest elekter moodustab ettevõtete kuludest vaid väikese osa," täpsustas Pert, lisades, et järgmise aasta kevadel ootavad turud elektri börsihinna langemist viimase kümne aasta keskmise suunas (35 €/Mwh).

Elmik ütles toornafta hinna kohta, et see püsib jätkuvalt kõrge, hoolimata OPECi ja Venemaa kokkuleppest naftatootmist suurendada. "Nafta hinda toetavad tugev nõudlus ja tarneprobleemid Iraanis ja Venetsueelas," selgitas ta. Swedbanki hinnangul püsib nafta hind tänavu üle 70 USD barreli kohta ja langeb siis mõnevõrra järgmisel aastal.

Hetkel kuum