• Jaga lugu:

  Raadiohommikus: kas tootmine ja teenindus jäävad tööjõupuuduse tõmbetuules püsima?

  Kaarel TaliFoto: Andres Haabu

  3. oktoobril linastus auhindu võitnud tööteemaline lühifilm "Before the Bridge", kus arutletakse selle üle, mida tähendab ühiskonnale tootmisvaldkonna automatiseerimine.

  Arutleme samal teemal Metsä Woodi vineeritehase juhi Kaarel Taliga - kuidas nad leiavad Pärnumaal kasvavasse ettevõtesse piisavalt töötajaid ja kui palju tuleb tegevusi automatiseerida.
  Viimasel ajal on meedias kõlanud lood teeninduskohtade sulgemist. Kui keeruline või lihtne on Eestis restoraniäri pidada, räägime DaVinci Foodi tegevjuhi Rain Uuskülaga.
  Sellest, kas ja kuidas tehisintellekt meid nendes väljakutsetes aitab, vestleme SEB innovatsioonijuhi Siim Lepiskuga.
  Stuudios on Tiina Saar-Veelmaa ja Ken Rohelaan.
  Päev jätkub kolme saatega.
  11.00–12.00 "Isemajandav Eesti". Külalised on Egon Veermäe ja Aivo Adamson. Arutame, kuidas tehnoloogiliste lahenduste abil muuta avaliku sektori teenuste pakkumine efektiivsemaks ning millistest teenustest võiks riik üldse loobuda. Samuti räägime, mida saaks teha paremini ja kuidas saaks olla koostöö erasektoriga tõhusam. Saadet juhib Igor Rõtov.
  13.00–14.00 "Luubi all". Saates on külas „Pealtnägija“ toimetaja ja saatejuht Mihkel Kärmas, kes räägib ajakirjanike läbipõlemisest, „Pealtnägija“ tegemisest ja sellest, milliseid lugusid inimesed järjest rohkem ajakirjanduselt tahavad. Kärmasega vestlevad uuriva toimetuse ajakirjanikud Birjo Must, Marge Väikenurm ja Koit Brinkmann.
  15.00–16.00 "Kasvupinnas". Saates on teemaks piimandus. Räägime möödunud nädalal toimunud Piimafoorumist ja arutleme, kuidas kujuneb piima hind tootjale. Millist hinnamudelit Eestis oleks mõttekas kasutada? Saate külalised on põllumajandus-kaubanduskoja juhatuse liige Tiina Saron ja maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituudi direktor Ants-Hannes Viira. Saadet juhib põllumajandus-kaubanduskoja juhatuse liige Vahur Tõnissoo.
  Kuula raadiot otse SIIT.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aimar Ventsel: Kesk-Aasia õppetund – autoriteet pole jumalast antud
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Naftaturgu suunab 61aastase inseneri käsi
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Heiki Einpaul: kõige kõvema kisaga pole alati kõige suurem probleem
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Endised kolleegid läksid Ukraina hanke pärast kaklema
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.