Artikkel
  • Kuula

    Skeemimeister Hando Hanschmidt reetis skandaalse poolvenna

    Viimati jäi kiirlaenuäri endise juhi Hando Hanschmidti poolvend Kristian Kesner koos luksusliku Mercedesega Äripäeva videokaamera ette 2011. aastal, kui käis Kentmanni kohtumajas võlausaldajate koosolekul.Foto: Veiko Tõkman

    Pankrotis kiirlaenuäri MiniCrediti endine juht Hando Hanschmidt andis välja oma poolvenna Kristian Kesneri, kes on kuulsaks saanud seeläbi, et sõitis isiklikule pankrotile vaatamata ringi Mercedes-Maybachiga.

    Vastuolulise mainega Hando Hanschmidt (eelmiste nimedega Palm ja Mäesalu) pööras MiniCrediti pankrotimenetluses uue lehekülje, kui hakkas elukohast lahkumise keelust vabanemiseks tegema koostööd pankrotihaldur Martin Krupiga.
    Varem kohtu poolt süüdimatu käitumise ja ebaloogilise jutuga isikuks nimetatud Hanchmidti mälu hakkas tasapisi taastuma. Kuu aega tagasi osales Hanschmidt ärakuulamisel, kus vastas Minicrediti pankrotihalduri Martin Krupi küsimustele.
    Kesneri käes olid võlukaardid
    „See oli kõik Kesneri kätetöö. Tema käes olid võlukaardid, millega võeti ettevõtte raha välja,“ teatas Hanschmidt.
    Pankrotihaldur Krupp palus selgitada, mida tähendavad võlukaardid. „Monacos kasutas Kesner erinevate ettevõtete kaarte,“ vastas ta.
    MiniCrediti eksjuht Hando Hanschmidt väitis, et tema poolvend Kristian Kesner kooris kiirläenuäri rahast lagedaks ja kasutas seda raha luksusliku elu nautimiseks. Foto Hanschmidtist on tehtud 2008. aastal kestvuskrossi võistlusel.Foto: Karli Saul
    Hanschmidti väitel pumpas Kesner kiirlaenuäri MiniCreditiga seotud ettevõtetest välja raha ja nautis luksuslikku elu. Nagu hiljem on selgunud, sisaldas see helikopteriga lendamist ja tuhandete eurode laristamist ööklubides, ka gei- ja striptiisiklubides. Osa rahast läks Mercedesse esindusse, kust osteti uusi autosid.
    Pankrotihaldur Krupp ütles, et Hanschmidti väidetele tuginedes saab üha enam tõendust varasem kahtlus, et Kesner oli MiniCrediti tegelik kasusaaja ka pärast ettevõtte juhatusest lahkumist. Kesner juhtis kiirlaenuäri aastatel 2008-2009. Pankrotihalduritel on olnud keeruline talle küüsi taha saada, sest ametlikult ta MiniCreditis ega sellega seotud ettevõtetes pikalt ei figureerinud.
    Äripäeva lugejad tunnevad Kesnerit seeläbi, et olles pankadele üle miljoni euro võlgu ja teenides võlausaldajate eest varjatud tulu, sõitis ta ringi oma ema firma poolt liisingusse võetud Mercedes-Maybachiga ja elas ema firmale kuuluvas Haabneeme häärberis.
    Pankrotihaldurid on aastaid MiniCreditist kadunud 1,2 miljoni euro jälgi ajanud. Pankrotiriismetes on seitse seotud ettevõtet. Kuna ring hakkab koomale tõmbuma, pitsitatakse isegi Kesneri ema Irina Škoda-Järvit, kelle vastu on kahju hüvitamiseks hagi sisse andnud osaühingu TrioNordik pankrotihaldur Andres Tootsman. Samas hagis nõutakse raha ka Kesnerilt ja tema endiselt usaldusisikult Vitali Jaroševitsilt.
    Kindlus kaitseb ametivõimude eest
    Kesner elab väidetavalt oma perekonnaga – Natalja Romanovi ja ühiste lastega – jätkuvalt Viimsi vallas uhkes majapidamises, mis on ümbritsetud kõrgete müüridega ja varustatud turvakaameratega. Hanschmidti väitel hoiustab Kesner selles majas osaliselt ka MiniCrediti pankrotivara ehk kontorimööblit.
    Esmaspäeva lõunal reetis droonifoto, et Kristian Kesneri väidetavas elukoha hoovis toimetas punase kotiga naisterahvas ja kaks valgekarvalist koera. Äripäeva ajakirjanikule jäid Kesneri koduuksed suletuks.Foto: Andras Kralla
    Viimastel aastatel on Kesner jäänud tabamatuks ajakirjanikele ja isegi politseile, kel ei õnnestunud ligi kuu aega tagasi ka sundtoomisega Kesnerit kohtusse saada. Ametivõimule jäid Kesneri hästi turvatud maja uksed suletuks, niisamuti Äripäeva ajakirjanikule: uksekellale ei vastanud keegi ja valge kõrge kivimüüri tagant kuuldus vaid vihaste koerade lõrinat ja haukumist.
    Ühe isa lapsed
    Hanschmidtil ja Kesneril on üks isa, ehkki nad kasvasid üles erinevates perekondades. Suhtlema hakkasid poolvennad alles täiskasvanutena. Hanschmidt on aastaid elanud Dubais ja tegelenud seal erinevate äridega. 2016. aasta sügisel ööbis ta enda sõnul Eestit külastades Kesneri perekonnale kuuluvas Haabneeme häärberis.
    Poolvend pakkus, et Hanschmidtist võiks saada MiniCrediti juhatuse liige. „See kõik oli kokkumäng. Omast rumalusest usaldasin Kesnerit,“ rääkis Hanschmidt ärakuulamisel. Tema sõnul said toona ettevõttega seotud dokumendid vormistatud kiirustades, sest Kesner väitis, et allmaailmategelasteks nimetatud hotelli-ja restoraniärimehed Hubert Hirv ja Pavel Gammer proovisid jõuga ettevõtet kaaperdada.
    Viimased on süüdistuse saanud kuritegeliku ühenduse juhtimises ja nn sajandi suurim maffiaprotsess alles kogub tuure.
    Valeütlused ja ebaloogiline jutt
    Hanschmidt juhtis MiniCreditit loetud päevad, kui välja kuulutati pankrot. Ehkki ärakuulamisel väitis Hanschmidt, et asus firma etteotsa sooviga kiirlaenuärisse investeerida, ei pidanud pankrotihaldur Krupp seda usutavaks. Toona puudus kiirlaenuäril miljon eurot maksev litsents, mistõttu sisulist tegevust enam ei toimunud.
    Krupp lisas, et hoolimata Hanschmidti tahtest koostööd teha, peab igasse tema väitesse suhtuma umbusuga. Varem maksupettuses süüdi mõistetud Hanschmidt on MiniCreditiga seotud pankrotiistungitel andnud vastuolulisi, kohtuniku hinnangul täiesti ebausaldusväärseid ütluseid ja teda on nimetatud süüdimatu käitumisega isikuks.
    2017. aasta lõpus koostas Harju maakohtu kohtunik Peeter Pällin kohtumääruse, millega määrati Hanschmidtile ettevõtte juhikohustustest kõrvalehiilimise tõttu üheksa päeva pikkune šokivangistus. „Kokkuvõtlikult nähtub erinevates dokumentides ja tsiviilasjade raames antud selgitustest ning vande all antud ütlustest, et Hando Hanschmidt räägib igas ajahetkes ja menetluses just sellist juttu, mis parasjagu mugav tundub või on talle ette antud,“ kirjutas kohtunik Pällin.
    „Täpsustavate küsimuste esitamisel ajab ta ebaloogilist ja seosetut juttu ning eksib korduvalt faktiväidetega,“ lisas Pällin. Siiski tühistati toonane aresti kohaldamise määrus ringkonnakohtu määrusega.
    Saab nüüd vabalt liikuda
    Nüüd aga vabastasid märtsis antud ülestunnised Hanschmidti elukohast lahkumise keelust. Pankrotihaldur Krupp väitis, et võrreldes eelnevate ütlustega oli sel korral Hanschmidti jutt võrdlemisi loogiline.
    Näiteks veidi enam kui aasta tagasi väitis Hanschmidt tema isikliku pankrotti käsitleval eelistungil, et laenas MiniCrediti omanikufirmast Qulamo OÜ (varem Aviplus OÜ) 200 000 eurot, mille ta andis edasi kellelegi Kristjanile. Samas lisas ta toona, et tegu polnud tema poolvennaga Kristian Kesneriga.
    Krupi sõnul jätkavad pankrotihaldurid Minicrediti ja seotud ettevõtete suhtes aktiivsed pankrotiprotsessid ning ta pole usku kaotanud, et võlausaldajad saavad raha tagasi. Samas ei mõistnud Krupp, miks peavad võlgnikud iseenda ja oma lähedaste elu nii keeruliseks tegema. „Kui nad teeksid algusest peale koostööd, oleks asi kõigile osapooltele lihtsam ega poleks vaja süütuid inimesi panna võlgnike võlgasid maksma,“ lisas ta.
    Maksupettuses süüdi ja isiklikus pankrotis
    Möödunud aasta veebruaris kuulutas Harju maakohus välja mitu korda nime vahetanud, maksupettuses süüdi mõistetud ning pankrotis kiirlaenufirmaga MiniCredit seotud Hando Hanschmidti pankroti.
    Hanschmidti pankroti väljakuulutamise avalduse esitas MiniCrediti omanikfirma Qulamo OÜ (varem Aviplus OÜ) pankrotihaldur. Juhatuse liikmena võttis Hanschmidt ettevõttest laenuna välja 200 000 eurot ning praeguseks on sellele summale lisandunud intress ja viivis. Kokku ulatus nõue Hanschmidti vastu üle 251 000 euro.„Ütlen korra veel, see on pastakast välja imetud võlg! Ma pole võlgu,“ teatas Hanschmidt Äripäevale peale pankrotiavalduse esitamist.
    Pankrotimenetluses väitis Hanschmidt, et ta on Dubais tegutsenud alates 2014. aastast. "Teenisin seal kindlasti rohkem kui pool miljonit. Lukas Tradingus töötajaid ei olnud. Luxenis on 28 töötajat. Dubais on mul olemas inimene, kes tegeleb minu firmaga seal hetkel," väitis ta.
    Samas menetluses väitis Hanschmidt, et talle kuulub Dubais 163ruutmeetrine korter ning 2013. aasta Audi A8. Lisaks esitas ta kohtuistungil 2,5 miljoni Araabia Ühendemiraatide dirhami väärtuses pangatšekke. Vahetuskursi järgi on see 600 000 eurot.
    Internetist leiab ühest venekeelsest foorumist postituse, kus hoiatatakse Hanschmidti ja tema firma Lukas Trading FZE eest, aga ka kellegi Aleksei Antonovi ettevõtte Crystal Waters Trading LTD eest. Postituse järgi olevat nad välja petnud erinevate riikide ettevõtetelt sadu tuhandeid eurosid, võttes ettemaksu Norra lõhe tarnimise eest. Märgitakse, et Eestis on selles asjas algatatud kriminaalasi.
    Hanschmidti teatakse ka hüüdnimega Must. Ta elab koos ärimees Jaanus Rahumägi abikaasa tütre ­Liisabell Naaritsaga Tabasalus. Teda on nähtud sõitmas S-klassi kupee Mercedesega. Paar aastat tagasi mõisteti ta süüdi suurejoonelises kütuseäri maksupettuses. Ligi nelja ja poole aasta pikkune tingimisi mõistetud vanglakaristus on veel kehtiv.

    Vana video: Kesneril ei ole piinlik

    Kinnisvaraärimees Kristian Kesner andis 2011. aastal Harju Maakohtus oma esimesel võlausaldajate koosolekul vande, kus kinnitas võlgade õigust. Sellest ajast on Äripäeval alles video.
  • Hetkel kuum
Noored küsivad palka nii, et maa must? Väga hea!
Noorte kõrge palgasoov on normaalne ja viib edasi, pole siin iriseda midagi, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Noorte kõrge palgasoov on normaalne ja viib edasi, pole siin iriseda midagi, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Equinor maksab erakorralist dividendi ja ostab aktsiad tagasi
Norra energiaettevõte Equinor kinnitas tavapärase dividendimakse ning lisas sellele samas suuruses erakorralise dividendi, pakkudes aktsionäridele tulu kokku 0,70 dollarit aktsia kohta.
Norra energiaettevõte Equinor kinnitas tavapärase dividendimakse ning lisas sellele samas suuruses erakorralise dividendi, pakkudes aktsionäridele tulu kokku 0,70 dollarit aktsia kohta.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Kohus jättis Merko vaidluses riigiga tühjade pihkudega
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Leedu firma plaanib Eestisse investeerida 18 miljonit
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.