Deklaratsioonid EMTAsse elektrooniliselt

02. märts 2009, 15:04

Olga Lavrova, Deloitte'i maksu- ja õigusosakonna konsultant

Kui eelmisel aastal valis maksumaksja, kas esitab käibedeklaratsiooni ja nn TSD-deklaratsioone paberil või elektrooniliselt, siis tänavu tuleb need esitada enamasti elektrooniliselt, kirjutab Deloitte'i maksu- ja õigusosakonna konsultant Olga Lavrova.

Mullu sai maksumaksja ise valida, kas ta esitab tulu- ja sotsiaalmaksu, kohustusliku kogumispenisoni makse ja töötuskindlustusmakse (TSD) deklaratsiooni ning käibedeklaratsiooni (KMD) elektrooniliselt või paberkandjal. Sellest aastast peab enamik maksukohustuslasi neid deklaratsioone esitama elektrooniliselt.

Rahandusministri vastavad määrused sätestavad, et alates 2009. aasta algusest esitatakse TSD elektrooniliselt, kui vormi TSD lisas 1, 2 või 3 on täidetud üle viie rea. Kui ridade arv on täpselt viis, võib deklaratsiooni esitada paberkandjal. Lisades 4-7 täidetud ridade arv pole oluline.

Samuti on määruses kirjas, et käibedeklaratsioon tuleb esitada elektrooniliselt, kui isik on olnud käibemaksukohustuslasena registreeritud vähemalt 12 kuud. Seega paberil saavad esitada deklaratsiooni ainult need isikud, kes on hiljuti käibemaksukohustuslasteks registreeritud ja on käibemaksukohustuslased olnud vähem kui 12 kuud.

Elektroonilise esitamise nõue kehtib 2009. aasta maksustamisperioodide kohta esitatavate TSD- ja KMD-deklaratsioonide kohta (st deklaratsioonid, millede esitamise tähtaeg on selle veebruarikuus või hiljem). Eelmise aasta detsembri kohta tänavu jaanuaris esitatud deklaratsioonidele nõue ei kehtinud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 19:14
Otsi:

Ava täpsem otsing