Aivar Rehe • 27 veebruar 2015

Head intressi tuleb ära kasutada

Danske Banki tegevjuht Aivar Rehe.  Foto: Veiko Tõkman

Pangaklientidel on võimalus oma laenudele nõuda paremaid tingimusi, kirjutab Danske Banki tegevjuht Aivar Rehe.

Praegu teenindab Euroopa pangandus kliente ajalooliselt madalaimate intresside keskkonnas. Euro ja mitmete Euroopa riikide rahvusvaluutade hoiustamise baasmäärad on negatiivsed. Peale 2008. aasta Lehmani kriisi ei ole majandus uuesti käima läinud. Selles olukorras võib näha nii ohte kui võimalusi.

Euroopa pangandust mõjutavad lahendamata riigivõlgade staatus, millest enim tähelepanu saab Kreeka, (vahe)rahu või sõda Ukrainas, nafta hindade drastiline langus ning naftariikide võitlus turusituatsiooni ümberkujundamiseks.

Nendele olukordadele tekivad millalgi lahendused, kuid majanduse käekäiku laiemalt mõjutavad valitud teede stsenaariumid ja aeg.

Eesti on väikese turujõuga riik siinses suures euro majandustsoonis, meie tegevus praktiliselt ei mõjuta suurt turgu. Peame kasutama tekkivaid võimalusi ning vähendama riske.

Praegu tähendavad madalad intressid klientidele madalamaid kapitalikulusid. Kliendid hoiavad reaalselt kokku raha, nii leibkonnad eluasemelaenudelt kui ettevõtted ärilaenudelt. Madal baasintressimäär jääb laenukliente rõõmustama mitmeks aastaks.

Hoiustajate raha ei kasva

Madal intressikeskkond ja Euroopas tööle pandud rahaveskid ei luba hoiustajal oodata tootlust ka lähiaastatel. Oluline on Eesti hoiustajatele teadmine, et hoiused on kaitstud negatiivsete intresside eest. Eesti Vabariigi seadused ei luba maksta hoiustele negatiivseid intresse.

Negatiivsed ja madalad intressimäärad võivad aga potentsiaalselt viia mullide tekkimiseni eelkõige kinnisvarasektoris. Põhjamaadest on nii Rootsis kui Taanis kinnisvarahinnad laiapõhjaliselt ja kiirelt tõusnud, mis on osaliselt seotud valitseva intressikeskkonnaga.

Oluline on jälgida meile tähtsa Põhjala piirkonna kinnisvarasektori trende, et vältida vigu aastatest 2009–2011, mil mullistumise tagasilöögid Eesti kinnisvarasektoris mõjutasid negatiivselt meie majandust ja igapäevaelu.

Võimalus finantseerida

Praegune madal intressikeskkond annab Eesti ettevõtjale ja kohalikule omavalitsusele kaks olulist võimalust – võimalust aktiivselt finantseerida, kaasates odavat laenukapitali ning teiseks, hoida kokku märkimisväärselt raha kriisiaastatel võetud kõrge intressidega laenude refinantseerimisega.

Pankadel lasuv surve väljastada laene annab taas klientidele võimaluse oma laenule paremaid tingimusi nõuda.

Hetkel kuum