Fredy-Edwin Esse • 29. jaanuar 2016 kell 21:01

Mina hoian pöialt Hillaryle

Demokraatide presidendikandidaat Hillary Clinton  Foto: EPA

Sel nädalavahetusel toimuvad esimesed USA presidendikandidaatide eelvalimised Iowa osariigis ja üha rohkem märke viitab, et Hillary Clinton on demokraadist konkurendile Bernie Sandersile alla jäämas. Eestlastena peaksime aga hoidma pöialt just Hillaryle, kirjutab Äripäeva kaasautor Fredy-Edwin Esse.

Miks just Hillary Clinton? Miks mitte Bernie Sanders või kolmas demokraatide kandidaat Martin O’Malley? Esiteks, Martin O’Malley toetus kõigub kuskil statistilise vea piirimail ja tegelikkuses on tegu kahevõitlusega Clintoni ja Sandersi vahel.

Kui me uurime veidigi lähemalt Bernie Sandersi väljaütlemisi ja seisukohti välispoliitika teemadel, siis isegi teemast kaugel olev inimene mõistab, et Eestile on Hillary Clinton vajalikum kandidaat.

Sanders on olnud ja on endiselt vastu NATO laienemisele. Samuti oli ta vastu Eesti ja teiste Balti riikide astumisele NATOsse. Tema hinnangul on NATO laienemine itta olnud Venemaa mõttetu provotseerimine ning ta ei ole huvitatud külma sõja taas ülessoojendamisest.

Lisaks on Sanders otse öelnud, et Ühendriigid on mõttetult kulutanud triljoneid dollareid USA maksumaksjate raha sõjaväele ja võidurelvastumisele, et Euroopat kaitsta. Kuigi tal on siseriiklikult vaatevinklist õigus ja USA tõepoolest panustab ligi pool NATO eelarvest ise, siis eestlastena vajame sõjaliselt tugevaid Ühendriike, sest tegu on meie kõige võimsama liitlasega.

Välispoliitiliselt kogenud

Clintonil  seevastu on tugev välispoliitiline kogemus, ta töötas neli aastat president Barack Obama välisministrina. Erinevalt Obamast on Clinton võtnud Ukraina ja Venemaa suhtes jäigema hoiaku ja öelnud, et USA peab kaitsma väikseid Balti riike. Kahjuks ei tule ka fakt, et Hillary on korduvalt Eestit külastanud ja väidetavalt isegi Glorias senaator John McCainiga viina visanud.

Vabariiklastel pole mõistlikku kandidaati

Ma tunnistan, et olen veidi demokraatide poole kaldu, aga see on paljuski vabariiklaste enda viga: nad pole suutnud nendeks valimisteks mõistlikku kandidaati välja käia. Mida me saame arvata näiteks Donald Trumpi välispoliitikast, kui ta juba praegu vahetab meedias komplimente Vladimir Putiniga? Lisaks sellele pole Trump debattides näidanud üles mingit teadlikkust välispoliitikast ja tema tugevaim argument on seni olnud, et presidendiks saades on tal enam kui küll nõunikke.

Ted Cruz on populaarsuselt teine vabariiklaste kandidaat, aga temagi on teepartei äärmuslane, kes on lubanud vaippommitamisega ISISe ära hävitada. Jah, härra Cruz, vaippommitamine on endiselt sõjakuritegu. Isegi kui sellised populistlikud avaldused on tehtud lihtsalt nn odavate häälte kokkukorjamiseks, siis endast lugu pidav inimene, veel vähem presidendikandidaat, sellist juttu endale lubada ei tohiks.

Kõige mõistlikum kandidaat vabariiklaste hulgas tundub praegu olevat Jeb Bush, aga see juba näitab midagi, kui tema on nn täiskasvanu vabariiklaste toas. Bush on avaldanud toetust Baltimaadele ja Poolale ning on isegi Eestit külastanud, aga tema populaarsus USA valijate seas on sedavõrd madal , et Bushi peale küll ei maksa raha panustada.

Bernie Sandersi populaarsus on praegu kiiresti tõusmas ja Hillaryl on kindlasti meeles valus kaotus 2008. aastal Barack Obamale sarnases situatsioonis. Kuigi Iowa eelvalimised suures plaanis midagi suurt ei tähenda, sest tegu on väikse osariigiga, siis eestlastena on meil mõistlik hoida pöialt Hillary Clintonile.

Hetkel kuum