• Jaga lugu:

  Paistab nagu buum, aga ei ole

  Kinnisvaraehitus Tallinnas.Foto: Andres Haabu

  Eesti kinnisvarahinnad tõusevad märksa kiiremini, kui majandusnäitajad lubaks, sest eelmise buumi ajal korterita jäänud 1980ndate põlvkond teeb praegu kaotatut tasa, kirjutab Citadele panga ökonomist Mārtiņš Āboliņš.

  Tallinna kinnisvarahinnad on Vilniuse või Riia omadest juba 15-40% kõrgemad, sellist kasvu ei toeta ei Eesti majanduskasv ega palgakasv.  
  Suur hulk esmakordsetest koduostjatest on ikka veel Baltimaade 1980ndate beebibuumi põlvkond, ehkki selle viimased aastakäigud, kes kinnisvarabuumi ajal eluaseme ostmiseni ei jõudnudki. Kui see põlvkond on endale kodu soetanud ning uute eluasemete nõudlus hakkab sõltuma peamiselt väikesest 1990ndate põlvkonnast, leeveneb ka kinnisvara hinnasurve.
  Usutavasti jõuab see hetk kätte juba lähiaastail, ning siis tuleb arvestada ka kahaneva nõudluse mõjuga Eesti ehitussektorile.  
  Praegune kiire hinnatõus Eesti kinnisvaraturul tekitab õigustatud küsimuse uue mulli kohta, kuid praegust olukorda ei tohiks siiski võrrelda kümne aasta tagusega. Toona oli kõigi Balti riikide majandus äärmiselt moonutatud ja tasakaalust väljas, mis tegi ka kriisi tipphetked 2008. ja 2009. aastal rängaks. Tänane olukord erineb tollasest suuresti. Pankade laenuportfellid kasvavad palju aeglasemalt ja pangad laenavad välja hoiustajate raha, mitte enam turult kokku laenatud raha. Pangandussektor on ka hästi kapitaliseeritud ja Eesti majapidamiste laenukoormus pole Euroopa mõistes kuigi suur.  
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Merli Üle: tänane lumehelbeke hindab samu väärtusi mida su enda laps
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
SEB: turgudel on oodata korrektsiooni
Aktsiaturgudel on oodata korrektsiooni ning kõige tugevamalt võivad pihta saada Jaapani aktsiad, hoiatas SEB pank, vahendab CNBC.
Aktsiaturgudel on oodata korrektsiooni ning kõige tugevamalt võivad pihta saada Jaapani aktsiad, hoiatas SEB pank, vahendab CNBC.
Raadiohommikus: vaktsiinid, koroonapassid ja kiiresti lähenev sügis
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Suured väikesed: kuidas sündis Läti esimene ükssarvik Uus lugude sari!
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.