5 detsember 2018

Häid töötajaid püütakse lennult

Enam ei pea tööotsija pakutava ametikoha nõudmistega kohanema – praegu peab kujundama tööandja töökoha selliselt, et heade isikuomadustega töökas ja asjalik inimene leiaks organisatsioonis võimalusi eneseteostuseks, arvab Fazer Eesti juht Meelis Tamm.

Meelis Tamm  Foto: Erakogu

Uue töötaja leidmine on väga kulukas ja keeruline ettevõtmine, kuid veelgi suurem väljakutse on selle inimese hoidmine ja temalt pühendumise välja teenimine. Üliõpilaste ja kutseõppurite seas läbi viidud Instari uuringu kohaselt on Fazer Eesti kutseõppurite silmis atraktiivseimate tööandjate paremusjärjestuses neljandal kohal, kuid see ei tähenda siiski, et pakutavatele ametikohtadele on sobivatest inimestest pikk järjekord ukse taga. Uute töötajate leidmine on muutunud küllaltki pikaks protsessiks ja aina enam on vaja kasutada personaliotsingufirmade abi.

Nimelt ei pruugi sobiv kandidaat üldse tööd otsida, kuid on lihtsalt alamotiveeritud ja alahinnatud ning seetõttu pakkumistele avatud. Inimeste tööalased saavutused on pidevalt LinkedIni ja muude keskkondade kaudu nähtavad, mistõttu jõuavad pakkumised andekate inimesteni enne, kui nad üldse jõuavad hakata uusi väljakutseid otsima.

Isegi väga atraktiivsed tööandjad peavad arvestama sellega, et lojaalsed tiimiliikmed saavad iga mõne aja tagant kõne personaliotsingufirmalt, kus pakutakse suuremaid summasid ja põnevaid väljakutseid. Seetõttu peab tööandja pidevalt nägema vaeva, et töösuhe baseeruks vastastikkusel austusel ja aususel ning töötaja tööpanust hinnataks vääriliselt.

Palk ei määra kõike

Töötasu on väga oluline küsimus, aga kindlasti mitte ainus ega kõige olulisem nüanss, millega inimest organisatsioonis hoida. Kuna inimene veedab nii suure ja väärtusliku osa oma ajast tööl, siis peab see pakkuma talle enamat kui ainult raha.

Atraktiivne tööandja peab suutma näidata arengu- ja karjäärivõimalust võrdlemisi lühikeses perspektiivis ning panustama väga palju sellise ühtehoidva tiimi kujunemisse, kust oleks kahju lahkuda. Näiteks personaalne arengukava, mis seab paika eesmärgid nii isiklikus arengus kui ka ootused töötulemustele, mille saavutamine peab mõistagi peegelduma ka töötasus.

Olulised on ka avatud ja positiivne tööõhkkond ning juhi oskus olla alati oma meeskonnale olemas, võimekus kuulata ja anda vajalikku tagasisidet.

Hetkel kuum