Sami Seppänen • 20. juuni 2013 kell 4:32

Võlguelamine ohustab iseseisvust

Riigile, eriti veel noorele riigile, pole midagi olulisemat tema suveräänsusest.  Tänastes oludes ei piisa riigile vaid konstitutsionaalsest suveräänsusest, kordades olulisem on majanduslik sõltumatus, kirjutab Elisa juhatuse esimees Sami Seppänen.

 Tasub meil vaid pilk pöörata Kreeka poole: võlakoorma all siplevas riigis on otsustamisõigus antud (viidud) mujale. Peame küsima, kuivõrd suveräänsed on täna Kreeka ja kreeklased.

Kindlasti on ühiskonnal miljon kohta, kus rahva elu laenurahaga ilusamaks teha, kuid mina ei võtaks praegu vastu otsuseid, mille peavad kinni maksma järgmised põlvkonnad. See ilus elu tuleks meie laste arvelt.  Õnneks ei ole eestlased terve talupojamõistuse olemasolu tõttu kunagi armastanud võlgu elada. Ma ei kujuta väikesele riigile ette hullemat olukorda kui tasakaalust väljas eelarve. Kui selline olukord tekib, siis kaob riigi suveräänsus ning otsustusõiguse kese nihkub riigist välja.

Pikemalt loe tänase Äripäeva paberväljaandest.

Hetkel kuum