24. detsember 2013 kell 4:22

Mõtteviisi proovilepaneku aasta

Lõppev aasta näib olevat ettevõtjate mõtteviisi proovilepaneku aasta. Tuleva aasta tulemus sõltub sellest, kuidas ollakse julgenud mõelda. Kes on julgenud suurelt mõelda ja plaanida, see julgeb ka uuel aastal suuremalt ette võtta.

Majandusanalüütik Maris Lauri ei küsinud viimati sugugi ilmaasjata, mis ettevõtjatega lahti on. Uue reaalsusega kohanemine on ühtedel kergemalt käinud, teistel raskemalt. Rohkem avalikku ruumi on, tundub, lõppeval aastal saanud need, kellel on see käinud raskemalt. Klaaslage kogenud ettevõtjate seisukohad on domineerinud.

Raskemeelsusse kalduval taustal on rõõm lugeda nende ettevõtjate arvamusi, kes julgevad välja öelda ka mõtteid, mille eest kolleegid kohe pai ei tõtta tegema, vaat kui veel sotsialisti silti otsa ette ei kleebi (seda juhtub sotsiaalmeedias väga kergesti).

Nädalavahetuse lehes ilmunud intervjuus toetab Rain Lõhmus miinimumpalga suurendamise mõtet ja ütleb muu hulgas inspireerivad laused: „Ma tean, et vastu tuleb hädakisa ettevõtjatelt, et meie äri ei kannata seda välja. Aga mul on tunne, et ei peagi kõigi puhul kannatama.“

On oluline, et selle ütleb välja edukas ettevõtja, kelle sõnu pannakse tähele. Resoluutselt mõeldud, leebelt väljendatud – mõtteviisi küsimus, mis järeldused keegi sellest enda tarvis teeb.

Olen Lõhmusega päri ka lahenduse asjus: see saab sündida ainult riigi ja ettevõtjate koostöös.

Autor: Vilja Kiisler, Peep Talimaa

Hetkel kuum