• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Enne maksuraha jagamist elukoht paika

  Enne, kui asuda kohaliku omavalitsuse (KOV) tulumaksuosa elu- ja töökoha vahel jagama, peavad inimesed endale määrama elukohaks oma tegeliku elukoha. Alles siis saab hakata vaatama, kas nüüdne maksu jagamine on õiglane, teeb ettepaneku Anttila ASi juhatuse liige Tauno Tuula (Reformierakond).

  Kõikides KOVides kulub enamik raha sotsiaalsetel eesmärkidel: sotsiaaltoetused, haridus, lastehoid, spordirajatiste ülalpidamine, spordikoolid ja -klubid, kultuuriasutused ja üritused, ühistransport jne. Seejärel tulevad majanduskulud: teede ja tänavate valgustus, teehooldus ja remont, haljastute hooldus ja koristus jne, ning alles siis valitsemiskulud ja investeeringud.
  Investeeringud on pärast eurorahade tulekut suuresti neist juhitud, mitte vajaduspõhised, ja tihti on sellised investeeringud pärast valmimist KOVidele väga koormavad. Kuni eurorahad ei hakka minema KOVide teede ja tänavate kordategemisele, läheb nende seisukord aina hullemaks, sest minu teada pole Eestis omavalitsusi, mis suudaksid oma teid nii palju kapitaalselt remontida, kui oleks igaaastane vajadus. Seega absoluutne enamus maksurahast kulub inimese elukohas, mitte seal, kus ta töötab.
  Pealegi on Eestis inimese elukoht pelgalt tema subjektiivne otsus. KOVid löövad inimesi üksteiselt teenustega üle ja hangivad endale „libaelanikke“, mistõttu pole ka praegu absoluutselt tegemist elukohajärgse maksulaekumisega. Tunnen ise perekondi, kus üks pereliige on sisse kirjutatud pere tegelikus elukohas, et saada osa kommunaaltoetustest, teine on sisse kirjutatud naabervalda, et saada lastele kooli- ja huviringide hüvesid, kolmas aga on hoopis Tallinna, et saaks bussiga tasuta sõita. Sellise riiklikult korraldatud jama puhul veel midagi ümber jagama hakata tähendaks jama astendamist.
  Kõigepealt peaks Eesti vastu võtma elukoharegistri seaduse, mille järgi inimesed peavad endale määrama elukohaks oma reaalse elukoha (analoog Soome väestorekisteri`le). Alles pärast tegeliku pildi saamist saab hakata vaatama, kas maksulaekumine on õiglane või mitte.
  Samuti peaks riik tühistama maamaksust vabastamise seaduse ning maamaksu määra vabaks laskma. Sellise otsuse tulemusena saavad hakata KOVid oma atraktiivsust ise määrama. Kui Tallinn maksutaks maad 10 korda kõrgema tariifiga kui muu Eesti, siis hakkaksid nii ettevõtted kui inimesed üles leidma neid kohti, kus maamaks on 10 korda väiksem. See oleks väga tõhus regionaalpoliitika.
  Mis puutub aga omavalitsuste huvisse oma piirkonnas töökohtade loomist toetada, siis vaba maa olemasolu korral on see huvi KOVidel tänagi olemas, sest töökohad pidurdavad väljarännet.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

FI ekspert: intressi fikseerimine on pankadele kasumi võtmise koht
Pangad arvestavad intressi fikseerides riske selliselt, et mitte kahjumisse jääda, vaid pigem kasumit teenida, kirjutab finantsinspektsiooni finantsteenuste järelevalve osakonna juht Mari Puusaag-Tamm
Pangad arvestavad intressi fikseerides riske selliselt, et mitte kahjumisse jääda, vaid pigem kasumit teenida, kirjutab finantsinspektsiooni finantsteenuste järelevalve osakonna juht Mari Puusaag-Tamm
USA aktsiaturg lõpetas jaaninädala ralliga
USA peamised aktsiaindeksid tõusid reedel hoogsalt, lõpetades börsinädala üle kolmeprotsendise tõusuga.
USA peamised aktsiaindeksid tõusid reedel hoogsalt, lõpetades börsinädala üle kolmeprotsendise tõusuga.
Baltika juht lahkub ametist
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Rapla rahvas on uue Risti Kaubanduskeskuse juba hästi omaks võtnud
Raplas avati uus Risti Kaubanduskeskus, kus resideeruvad Prisma Peremarket, Pepco, Benu apteek ning Circle K, mis kõik on kohalike poolt ülimalt soojalt vastu võetud. Keskus sündis tänu kinnisvaraarendus- ja haldusettevõttele Vintselle, mille investeeringute juht Andres Suurna sõnul olid nii mõnusast vastuvõtust positiivselt üllatunud nii nemad ise kui ka rentnikud.
Raplas avati uus Risti Kaubanduskeskus, kus resideeruvad Prisma Peremarket, Pepco, Benu apteek ning Circle K, mis kõik on kohalike poolt ülimalt soojalt vastu võetud. Keskus sündis tänu kinnisvaraarendus- ja haldusettevõttele Vintselle, mille investeeringute juht Andres Suurna sõnul olid nii mõnusast vastuvõtust positiivselt üllatunud nii nemad ise kui ka rentnikud.
Vene Teater otsib sõjakeerises rahupunkti. "Lapsed ei pea teadma, mis on sõda ja surm"
Vene Teater Tallinnas võtab tööle kaks Ukrainast pagenud noort näitlejat, selle teatri juht on pärist Ukrainast. Siiski pole harvad juhud, kus Vene Teatrit seostatakse oma nimest tingituna Venemaaga.
Vene Teater Tallinnas võtab tööle kaks Ukrainast pagenud noort näitlejat, selle teatri juht on pärist Ukrainast. Siiski pole harvad juhud, kus Vene Teatrit seostatakse oma nimest tingituna Venemaaga.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.