• Jaga lugu:

  Rubla tõmbab arenevate riikide valuutad endaga kaasa

  Vene rubla.Foto: EPA

  Investeerimisfirma MFS Investment Managementi investeerimisstrateeg Jim Swanson rääkis uudistekanalile CNBC, et rubla kukkumine võib „nakatada“ ka teiste arenevate riikide valuutasid.

  Kukkuvad naftahinnad peaksid tema hinnangul küll paljude arenevate riikide majanduslikku seisu hoopis parandama, ent isegi siis, kui rubla kukkumisel ei tohiks olla teistele valuutadele silmanähtavat mõju, ei tähenda see, et hirm ei võiks siiski edasi levida.
  Sama meelt jäi UBSi arenevate turgude investeeringute juht Jorge Mariscal, kelle hinnangul on teenimatult müügisurve alla sattunud mitmete riikide valuutad lihtsalt seetõttu, et nad on osa arenevatest turgudest. „Mõned valuutad, isegi Aasias, on pihta saanud hoolimata sellest, et enamik Aasia majandusi on naftaimportijad. Inimesed kardavad, et me seisame suurema kriisi lävepakul.“Üks analüütikute hinnangul teenimatult karistada saanud valuuta on Indoneesia ruupia, mis on alates juunist USA dollari vastu kaotanud 7% ja kaupleb madalaimal tasemel alates 1990ndate lõpu Aasia finantskriisist.
  Suurpanga HSBC Aasia-Vaikse ookeani piirkonna aktsiastrateegiate juht Herald Van Der Linde rääkis CNBCle, et lisaks Venemaale võib valuuta nõrkust näha ka Brasiilias. „Mõned riigid nagu India ja Indoneesia on teinud oma riigi majanduse juhtimisel head tööd, aga sõltumata sellest on nad surve all.“
  Eile rekordmadalale kukkunud rubla ei jätnud mõjutamata ka Euroopa üleaedseid. Teiste seas said põntsu Ungari forint ja Poola zlott, kaotades mõlemad euro vastu tublisti üle 1%.
  Budapestis asuva Equilor Befektetesi valuutakaupleja Pal Saaghi rääkis Bloombergi uudistekanalile, et Vene keskpanga baasintressimäära tõstmine 17%le ja suutmatus rubla langust peatada on turu täiesti tummaks löönud. „Me näeme hirmu, mis on vallandanud märkimisväärse kapitali liikumise.“
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Robert Sarv: palun terve inimese passi
Sportlikud, terved ja karsked inimesed on koroonapandeemia ajal pandud ebamõistliku ja -inimliku surve alla, kirjutab Emerald Legali vandeadvokaat Robert Sarv.
Sportlikud, terved ja karsked inimesed on koroonapandeemia ajal pandud ebamõistliku ja -inimliku surve alla, kirjutab Emerald Legali vandeadvokaat Robert Sarv.
Balti aktsiaturud sulgusid napilt plusspoolel
Kõik kolm Balti börsi lõpetasid tänase päeva plussis ja ka Balti aktsiaindeks Baltic Benchmark sulgus eilsest 0,1% võrra kõrgemal.
Kõik kolm Balti börsi lõpetasid tänase päeva plussis ja ka Balti aktsiaindeks Baltic Benchmark sulgus eilsest 0,1% võrra kõrgemal.
Raadiohommikus: Irina Embrich võitudest, Otto Pukk 637% tõusust ning Roman Zaštšerinski koroonapassist
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.
Terviseameti külmladude uuringud jätkuvad, raisku läks 3 miljonit eurot
Terviseamet andis ülevaate külmladude soojenemisest, mille tõttu läks riknema 100 000 doosi vaktsiini ja ravimit. Selgus, et kolmekordsed häiresüsteemid, mis oleksid pidanud teavitama töötajaid ja turvafirmat ladude soojenemisest, häiret õigel ajal ei edastanud.
Terviseamet andis ülevaate külmladude soojenemisest, mille tõttu läks riknema 100 000 doosi vaktsiini ja ravimit. Selgus, et kolmekordsed häiresüsteemid, mis oleksid pidanud teavitama töötajaid ja turvafirmat ladude soojenemisest, häiret õigel ajal ei edastanud.