Juhan Lang • 17. detsember 2014
Jaga lugu:

Rubla tõmbab arenevate riikide valuutad endaga kaasa

Vene rubla.
Vene rubla.  Foto: EPA

Investeerimisfirma MFS Investment Managementi investeerimisstrateeg Jim Swanson rääkis uudistekanalile CNBC, et rubla kukkumine võib „nakatada“ ka teiste arenevate riikide valuutasid.

Kukkuvad naftahinnad peaksid tema hinnangul küll paljude arenevate riikide majanduslikku seisu hoopis parandama, ent isegi siis, kui rubla kukkumisel ei tohiks olla teistele valuutadele silmanähtavat mõju, ei tähenda see, et hirm ei võiks siiski edasi levida.

Sama meelt jäi UBSi arenevate turgude investeeringute juht Jorge Mariscal, kelle hinnangul on teenimatult müügisurve alla sattunud mitmete riikide valuutad lihtsalt seetõttu, et nad on osa arenevatest turgudest. „Mõned valuutad, isegi Aasias, on pihta saanud hoolimata sellest, et enamik Aasia majandusi on naftaimportijad. Inimesed kardavad, et me seisame suurema kriisi lävepakul.“Üks analüütikute hinnangul teenimatult karistada saanud valuuta on Indoneesia ruupia, mis on alates juunist USA dollari vastu kaotanud 7% ja kaupleb madalaimal tasemel alates 1990ndate lõpu Aasia finantskriisist.

Suurpanga HSBC Aasia-Vaikse ookeani piirkonna aktsiastrateegiate juht Herald Van Der Linde rääkis CNBCle, et lisaks Venemaale võib valuuta nõrkust näha ka Brasiilias. „Mõned riigid nagu India ja Indoneesia on teinud oma riigi majanduse juhtimisel head tööd, aga sõltumata sellest on nad surve all.“

Eile rekordmadalale kukkunud rubla ei jätnud mõjutamata ka Euroopa üleaedseid. Teiste seas said põntsu Ungari forint ja Poola zlott, kaotades mõlemad euro vastu tublisti üle 1%.

Budapestis asuva Equilor Befektetesi valuutakaupleja Pal Saaghi rääkis Bloombergi uudistekanalile, et Vene keskpanga baasintressimäära tõstmine 17%le ja suutmatus rubla langust peatada on turu täiesti tummaks löönud. „Me näeme hirmu, mis on vallandanud märkimisväärse kapitali liikumise.“

Seotud lood

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt