Pille Ivask • 12. november 2015 kell 5:27

Alibaba juht: uus aasta tuleb Hiinale raske

Alibaba juht Jack Ma  Foto: epa

Alibaba juht Jack Ma lausus eile antud intervjuus, et järgmine aasta saab Hiinale majanduslikus plaanis olema väga raske, kuna valitsus püüab kulusid kärpida ning majandust reformida.

„Usun, et järgmised 15 kuud saavad Hiinale rasked olema mitmel põhjusel, üks neist, nimelt korruptsioonivastane tegevus, mõjutab kindlasti,“ lausus Ma CNBCle antud intervjuus.

Ma ei näe, et selle aja jooksul võiks Hiina majandus märkimisväärselt langeda ning lisas, et valitsuse eesmärk saavutada seitsmeprotsendiline majanduskasv on igati võimalik. Ta lisas, et Hiina puhul on ka viie või kuue protsendi suurune majanduskasv igati arvestatav, kui riik vaid raha õigesse kohta suunaks ning kvantiteedi asemel kvaliteedile rõhuks.

Veel märkis Ma, et Hiina majandus võib olla jätkusuutlik üksnes juhul, kui see on „puhas“ ja „läbipaistev“ ning järgmised 15 aastat peaks riigile igati hästi mööduma.

Kuigi Ma nentis, et Hiina majanduskasv on lähiaastatel vähenemas, kuna traditsioonilised majandusmootorid nagu eksport ning investeeringud taristusse on vähenenud, võimaldavad teised sektorid majandust siiski edukana hoida. Ühe võimalusena tõi ta välja, nagu arvata võib, e-kaubanduse.

„Meil (Hiinas – toim) on 300 miljonit keskklassi kuuluvat inimest ning me usume, et järgneva 15 aasta jooksul kuulub keskklassi pool miljardit inimest. Nõudlus kvaliteetsete toodete ning teenuste järele kasvab,“ selgitas Ma.

Hetkel kuum