• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Uue aasta prognoosid Tallinna börsile

  Tallinna börs.Foto: Scanpix

  Tallinna börsile prognoositakse uueks aastaks küll tõusu, kuid horisondil nähakse ka murepilvi.

  Analüütikud peavad tõenäoliseks, et uuel aastal jõuab Baltika omadega kasumisse, Ekspress Grupi kasum kasvab hüppeliselt, Olympicu kulud suurenevad ning Tallinki puhaskasum teeb väikse languse. Kuid on ka muid asju, mis kodubörsile võivad mõju avaldada - näiteks Euroopa Keskpanga rahapoliitika, kasvav palgasurve ning põgenikekriis.
  LHV: ehitussektor saab jalad alla, Baltika jõuab kasumisse
   
  LHV Panga analüütikud usuvad, et järgmine aasta saab Tallinna börsi firmadele olema taaskord mitmekülgne, kus mõjutajateks mitmed sise- ja välistegurid.
  LHV prognoose kommenteeris vanemanalüütik Joonas Joost:
  Kuigi Baltikal paistab lühi- ja keskpikas perspektiivis olevat mitmeid lahendamist vajavaid murekohti oleme jätkuvalt ettevaatlikult optimistlikud, et ettevõte on suuteline 2015 aastaks prognoositust kahjumist taastuma ning 2016 aastal kasumisse jõudma. Selline stsenaarium sõltub aga mitmetest asjaoludest, sealhulgas stabiilsest EUR/USD kursist, ettevõtte suutlikkusest nii kulusid kontrollida kui kasumlikkust suurendada, aga ka Venemaal asuvate ebaefektiivselt toimivate kaupluste sulgemisest.
   
  Ekspress Grupi 2015 aasta kasum on negatiivselt mõjutatud Titanicu näitusega seotud ühekordsetest kuludest ning selle puudumine 2016 aastal mõjutab oluliselt kasumi näiliselt hüppelist kasvu.
  Linda Nektarile prognoositud kasumi kasv tuleneb peamiselt 2015 aastal tehtud investeeringute ning uute tarnelepingutega seotud eeldatavast mahtude kasvust.
  Ostujõu vähenemisest ettevõtte põhiturgudel Venemaal ja Valgevenes, aga ka Ukrainas on nii 2014 kui ka 2015 aastad olnud Silvanole varasemate aastatega võrreldes käibe olulise languse tõttu keerukamad perioodid. Samas on ettevõte jätkuvalt nii kasumit kui positiivseid rahavoogusid teeninud ning ei ole oma kaupluste võrku väga kokku tõmmanud, pigem vastupidi. Nõrgenenud Valgevene rubla on võimaldanud ettevõttel parandada sel aastal nii toodete konkurentsivõimet kui kasumlikkust ning samuti on töötatud müügi laiendamise nimel Kasahstanis ja Moldovas. Mõningase käibe kasvu ning paranenud kasumlikkusega peaks ettevõte olema suuteline 2016 aastal kasumit kasvatama, samas jääb see veel kindlasti alla parematele aastatele (2012 puhaskasum näiteks 14,2 miljonit eurot).
   
  Eeldatavasti panustavad mitmed Merko Ehituse poolt 2015 aastal sõlmitud suuremahulised ehitusprojektid Eestis pigem just 2016 kui 2015 aasta majandustulemustesse ning tulenevalt jätkuvalt aktiivsest tegevusest kinnisvaraarenduses prognoosime ka kasumi kasvu sellest segmendist. Nordecon on käesoleva aasta lõpus sõlminud hulgaliselt uusi lepinguid ning kui just nende kasumlikkuse osas ei ole väga suuri järeleandmisi tehtud, siis võiks 2016 aastast oodata lisaks käibe kasvule ka suuremat kasumit.
  Tulenevalt äri laiendamisest mitmel erineval suunal prognoosime Olympic Entertainment Groupile 2016 aastal jätkuvat kasumi kasvu. Kuigi laienemisega kaasneb kindlasti ka kulude kasv ning võimalik kasumlikusse vähenemine prognoosime käibele kiiremat kasvutempot.
  Tingituna Superstari müügi ning tagasiprahtimisega seotud mõningasest prognoositavast kulude kasvust 2016 aastal ning ettevõtte jaoks soodsa Silja Europa prahilepingu lõppemisest 2016 aasta alguses ootame Tallinkile 2016 aastal mõningast puhaskasumi langust. Samas jääb kasum lisaks reisijate numbritele suuresti sõltuma arengutest kütusehindades ning teistes suurtes kuluartiklites, näiteks personalikuludes.
  Tallinna Vee 2016 aasta majandustulemusi mõjutavad suure tõenäosusega jätkuvad kohtuvaidlused tariifide üle ning sellega seonduvad kõrged kulud ning muutumatuna püsivad tariifid. Seetõttu jäävad ka majandustulemused ilmselt võrreldavaks 2015 aasta tulemustega.
  SEB: Tallinna börsi võivad mõjutada välised šokid nagu põgenikekriis
  SEB aktsiaturgude analüütik Kristofer Vähi ütles, et suured teemad, mis tõenäoliselt võivad Tallinna börsi mõjutada 2016. aastal on Euroopa Keskpanga (EKP) rahapoliitika, eksporditurgude taastumine, ettevõtete toimetulek kasvava palgakulusurvega, ettevõttespetsiifilised faktorid ning jokkerina välised šokid.
  „Euroopa Keskpanga poliitika paistab hetkeseisuga olevat ka järgmisel aastal suunatud madalatele intressimääradele ja rahatrüki jätkumisele. Kuid küsimus on ka EKP toetuse ulatuslikkuses ja selles, kui palju on juba hindades sees, arvestades, et selle aasta algusest on Tallinna börs tõusnud 19%,“ ütles Vähi.
  Oluline kasvuvedur Eesti majanduses on Vähi sõnul olnud reaalpalkade kasvust tingitud kohaliku tarbimise kasv, mis võib järgmisel aastal jätkuda. Kuid selline palgakasv survestab ettevõtete kasumeid. Juhul kui palgakasv säilib, kuid hindade tõus ei tule sugugi järele, siis hakkab see vähendama ettevõtete kasumeid, mis võib mõjuda halvasti ka aktsiahindadele.
  „Kui aga Eesti jaoks olulised eksporditurud nagu Venemaa ja Soome peaksid mõnevõrra taastuma ning palgakasvuga tulevad vähemalt võrdväärselt kaasa ka tarbimismahud, siis on jaeturule suunatud ettevõtetel võimalik võita. Tallinna turu väiksuse tõttu mängivad üldindeksi kujunemisel olulist rolli üksikaktsiate ettevõttespetsiifilised tegurid,“ ütles Vähi.
  Välistatud pole ka välised šokid nagu põgenikekriis.
  „Loomulikult võivad Tallinna börsi mõjutada ka mitmesugused välised šokid. Lisaks eelmainitud toorainehindadele ja valuutakurssidele võivad rolli mängida muulhulgas nii põgenikekriis ja sellega seotud võimalikud piirangud Euroopas, globaalsed poliitilised pinged kui ka olukord arenevatel turgudel, mis võib mõjutada investorite käitumist sõltumata otsesest seosest meie majandusega,“ sõnas Vähi.
  Aktsiaanalüüsi hinnasihtidele tuginedes näeb Swedbank, et OMX Tallinn võiks järgmisel aastal kerkida 1020 punktini. Neljapäeval sulgus Tallinna börs 898,99 punktil. 
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.