Birjo Must • 30. mai 2016
Jaga lugu:

Nafta hind langeb OPECi kohtumise eel

Naftatootmine Iraagis.  Foto: Reuters/Scanpix

Nafta hind alustas nädalat väikese langusega, sest investorid üritavad neljapäevase naftakartelli OPECi kohtumise tulemusi prognoosida, vahendab MarketWatch.

USA nafta WTI barreli hind on täna langenud 0,26% ning see maksab 49,2 dollarit. Põhjamere nafta Brenti hind on samal ajal kukkunud 0,5%, 49,07 dollarile.

Viimase kahe aasta jooksul on toodangu üleküllus tirinud nafta hinna oluliselt madalamale tippaegadel saavutatud enam kui 100 dollari tasemest.  Samas on hinnalangus pannud nii OPECi kui ka kartellivälised suurtootjad tõstma oma toodangumahte, kuna keegi ei taha loovutada turuosa. Selle tulemusena püsib nafta üleküllus ja hind on endiselt surve all.

Nii USA kui ka Hiina naftatoodang on viimasel ajal vähenenud, kuna firmad on eelarveid kärpinud. Reedel teatas tööstuskontsern Baker Hughes, et aktiivsete naftapuurimisplatvormide arv USAs vähenes möödunud nädalal 2 võrra 316-le. Hiina naftatoodang langes aprillis 5,6% ja hetkel ei paista langusel lõppu.

Sellegipoolest on turg skeptiline selles, millal jõuavad nõudlus ja pakkumine tasakaalu. Eriti praegu, kui OPECi suurtootjad Iraan, Iraak ja Kuveit kiirendavad tootmist.

Internetipanganduse firma ANZi teatel on sel nädalal pilgud pööratud OPECi neljapäevasele kohtumisele Viinis. Analüütikud arvavad aga, et kartelli liikmetel on keeruline toodangut kärpimise üle kokkulepet saavutada.

Neljapäeval avaldatakse ka USAs värsked andmed naftatoodangu kohta.

Jaga lugu:
Hetkel kuum