Mait Kraun • 24. juuli 2016 kell 8:00

Saabub gigantide tõetund

Apple teatab oma kvartalitulemused järgmisel nädalal.  Foto: Scanpix/Reuters

Kas neli suurt tehnoloogiasektori vedurit suutsid oma tulemusi teises kvartali parandada? See on küsimus, millele saame vastuse järgmisel nädalal.

Nii Apple, Amazon, Facebook kui ka Google’i emafirma Alphabet teatavad järgmisel nädalal oma teise kvartali majandustulemused. Neid nelja ettevõtet peetakse tehnoloogiasektori südameks ning kokku ulatub nende turuväärtus 1,8 triljoni dollarini.

Head tulemused viiksid Nasdaqi indeksi tõenäoliselt kõigi aegade tippu. Praegu on sellest puudu 3 protsenti.

Investoritele annab lootust Microsoft, mille turuväärtus on Facebooki ja Amazoni omast suurem. Nimelt teatas ettevõte sellel nädalal oma kvartalitulemused, mis ületasid tublisti turgude ootusi. Kõige suuremat kasvu näitas nende pilveteenuste äri. Microsofti head tulemused võivad tähendada, et ka teistel tehnoloogiafirmadel läheb hästi.

Microsofti aktsia kallines pärast kvartalitulemuste avalikustamist 5 protsenti. Ühtlasi jõudis aktsia ka kõigi aegade rekordini, mis saavutati viimati 1999. aastal. Praegu on ettevõtte turuväärtus 440 miljardit dollarit.

Kas ka ülejäänud tehnoloogiasektori gigandid suudavad investoritele muljet avaldada? Mida järgmine nädal oodata?

Apple

Õunafirma teatab oma tulemused 26. juulil. Ettevõttel pole sellel aastal väga hästi läinud – aktsia on langenud 6 protsenti ja järjest enam kardetakse, et iPhone’i populaarsus on oma tipu saavutanud. See on halb uudis, sest sügisel tuleb välja iPhone 7.

Analüütikud prognoosivad nii käibe- kui ka kasumilangust. On väga tähtis, et tegevjuht Tim Cook kinnitab investoritele, et Apple’il on uued plaanid, mis aktsiale hoo uuesti sisse lükkavad. Olgu selleks elektriauto või Apple Watchi uus versioon.

Facebook

Facebook teatab oma tulemused 27. juulil. Facebookil on läinud hästi, sest ettevõtte aktsia on tänavu kallinenud 15 protsenti ja saavutanud kõigi aegade rekordeid. Facebooki Messengeril on juba miljard igakuist kasutajat ning ka Facebooki põhiplatvorm kasvab edasi.

See aga tähendab, et turgude ootused Facebooki osas on väga suured. Analüütikud prognoosivad, et ettevõtte käive kasvab lausa 50 protsenti ning kasum üle 60 protsendi. Kas Facebook suudab selliseid ootusi täita?

Alphabet

Hea uudis on see, et analüütikud prognoosivad Google’i emafirmale vähemalt 15protsendilist kasumi- ja käibekasvu. Tõsi, Alphabet peab ootusi ületama, et aktsia uuesti tõusma hakkaks. Tänavu on aktsia langenud 3 protsenti.

Esimeses kvartalis ei suutnud Alphabet analüütikute ootusi ületada, vaatamata sellele, et Google’il, YouTube’l ja Androidil läks väga hästi. Kardetakse, et ettevõte kulutab liiga palju raha uute ja innovaatiliste projektide arendamisele, mis vähendab praegust kasumit.

Amazon

Amazon teatab oma tulemused 28. juulil. Ettevõttel on läinud ülimalt hästi ning aktsia ületab uusi rekordeid. Ettevõtte tegevjuht Jeff Bezos möödus hiljuti Warren Buffettist ning hõivas maailma rikaste edetabelis kolmanda koha.

Kui Bezos tahab sellest tiitlist kinni hoida, siis peavad Amazoni tulemused olema head. Analüütikud prognoosivad, et käive kasvab 28 protsenti ning kasum kuuekordistub. Investorid tahavad ettevõttelt kuulda ka häid tulevikuprognoose.

Hetkel kuum