ÜRO kiitis Põhja-Korea sanktsioonid heaks

12. september 2017, 09:00
ÜRO julgeolekunõukogu USA saadik Nikki Haley hääletamas Põhja-Korea sanktsioonide poolt.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20170912/BORS/170919918/AR/0/AR-170919918.jpg

Kuigi ÜRO julgeolekunõukogu hääletas Põhja-Korea sanktsioonide poolt, ei kujunenud need nii karmiks kui USA esialgu soovis.

ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioon näeb ette Põhja-Korea naftatoodete piiramist ligikaudu poole võrra, tekstiiliekspordi keelustamist ning lisaks võimaldab resolutsioon karmimalt läbi otsida laevu, mis on teel Põhja-Koreasse või sealt saabuvad, vahendab uudisteagentuur Bloomberg.

Viieteistliikmeline julgeolekunõukogu ei läinud kaasa USA karmima ettepanekuga, mis nägi ette Põhja-Korea juhi Kim Jong-uni välismaal asuvate varade külmutamist ja naftatarnete peatamist tuuma- ja raketikatsetusi läbiviivasse riiki.

Tekstiiliekspordi peatamisest saab Põhja-Korea Reutersi andmetel ligikaudu 750 miljoni dollari suuruse kahju. Pea 80 protsenti ekspordist läks Hiinasse.

Hiina ja Venemaa teatasid, et nad loodavad konflikti lahendamisele diplomaatilisel teel.

USA riigisekretär Rex Tillerson nõudis ka Põhja-Koreast saabuvate tööliste arvu piiramist. Bloombergi andmetel töötab praegu ligikaudu 60 000 põhja-korealast 50 erinevas riigis. Kokku teenivad nad erinevatel hinnangutel kuni 2,3 miljardit dollarit aastas – millest suurem enamus tagasi Põhja-Koreasse voolab. USA ÜRO saadiku Nikki Haley sõnul aitaks see „režiimi näljutada“ veel omakorda poole miljardi dollari jagu.

Käesolevate sanktsioonide näol on tegu järjekorras üheksanda sanktsioonipaketiga, mida ÜRO Põhja-Korea vastu kasutab, alates 2006. aastast, mil riik tuuma- ja raketiprogrammiga algust tegi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. September 2017, 09:04
Otsi:

Ava täpsem otsing