Artikkel
 • SEB Marketsi osakonnajuht Kristofer Vähi peab Soome börsi Euroopa börsidest üheks tugevamaks. Foto: Raul Mee
  Kuula

  SEB: Soome börs paistab ülejäänud Euroopast tugevam

  SEB Marketsi osakonnajuht Kristofer Vähi võrdleb Soome börsi kukkumist USA aktsiaturu hiljutise langusega ning leiab, et Soome börs on siiski tugevam kui teised Euroopa börsid.

  Vähi selgitas, et kui ülejäänud Euroopa, mida iseloomustab näiteks Stoxx Europe 600, Saksamaa DAX või Suurbritannia FTSE, on alates kevadest olnud langustrendis, saavutas Soome HEX25 uue börsitipu veel alles hiljaaegu, augusti lõpus.
  Vaadates tagasi viimasele suuremale börsilangusele, ütles Vähi, et Euroopa ei ole börsilangusest sugugi taastunud. "Stoxx Europe 600 indeks kaupleb endiselt samas, 356–367 euro vahemikus, kuhu see pärast hinnalangust on peatuma jäänud. Kui üldse, siis võiks pigem öelda, et Soome börs paistab tervikuna tugevam kui ülejäänud Euroopa," hindas ta.
  „Seega on Soome langus üle-eelmisel nädalal võrreldav olukorraga USA börsil, mis on samuti olnud üks väheseid, mis sel aastal on veel tõusutrendi säilitanud. Paratamatult on sellistel turgudel kukkumine kõrgem, kui see juhtub,“ kommenteeris Vähi.
  Vähi sõnul on selliste kukkumiste järel oluline jälgida, kuidas turg langusele reageerib. Kiire tagasipõrge viitab sellele, et leidub hulganisti investoreid, kes on valmis odavalt turule sisenema.
  „Vindumine põhja ligidal on aga negatiivne märk, mis näitab, et ka soodusmüügis olevaid väärtpabereid ei taheta väga osta. Olulist tagasipõrget ei ole toimunud kuskil maailmas, mis võib midagi öelda üldise riskiisu kohta aktsiaturgudel,“ vihjas Vähi. Küll aga võib Helsingi börsiindeksi möödunud nädala alguse hinnaliikumisest näha tema sõnul teiste turgudega võrreldes suhteliselt suuremat ostuhuvi.
  Vähi rõhutas, et kui vaadata Soome börsi tervikuna, tiris seda möödunud nädalal üksjagu alla indeksi suurima ehk 13% osakaaluga Nordea pank. Viimane kisti jõulisemalt rahapesuskandaali. Nordea suur roll indeksis kujundab suures plaanis ka üldist pilti.
  Karda värisevaid aktsiaid
  Vähi selgitas, et Helsingi börsil ongi nõrgemana esinenud skandaalidest raputatud finants- ning tööstuskaupade sektor.
  Hästi on kukkumisele Vähi sõnul vastu pidanud Soomes tehnoloogiasektori aktsiad. Kriisisituatsioonis tasub jälgida aktsiate suhtelist tugevust, soovitab ta.
  „Meie esimene instinkt võib olla tahta osta neid aktsiaid, mis kukkumises kõige rohkem on väärtust kaotanud. Lähenemisi on erinevaid, kuid mulle tundub loogilisem hoida eemale aktsiatest, mis väiksemagi värina peale kolisedes kukuvad, ja otsida aktsiaid, mis näitavad sisemist tugevust sellega, et on kriisis langenud teistest vähem või hoopiski tõusnud,“ arutles Vähi.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Lenno Uusküla: inflatsioon – mis tõi meid siia ja mis viib meid edasi?
Osa ettevõtteid saab hindu langetada, loodetavasti nad teevad seda, kirjutab Luminor Eesti peaökonomist Lenno Uusküla vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Osa ettevõtteid saab hindu langetada, loodetavasti nad teevad seda, kirjutab Luminor Eesti peaökonomist Lenno Uusküla vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Joel Volkov: Eesti arengut pärsib vanameelsus
Kuni pilt Kesk-, Põhja- ja Ida-Euroopas ei ole positiivne ja ebakindlus kestab, on ka meie kulud riskidest tulenevalt suuremad, kirjutab Tanki loovjuht Joel Volkov.
Kuni pilt Kesk-, Põhja- ja Ida-Euroopas ei ole positiivne ja ebakindlus kestab, on ka meie kulud riskidest tulenevalt suuremad, kirjutab Tanki loovjuht Joel Volkov.
USA suured tehnoloogiaaktsiad vedasid Nasdaqi madalamale
USA aktsiad kõikusid kolmapäeval pärast seda, kui Kanada ootamatu intressitõus, Hiina ekspordi üllatav langus ja Pariisis asuva Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) poolt esile toodud majanduslikud vastutuuled tekitasid uusi muresid ülemaailmse majanduskasvu pärast.
USA aktsiad kõikusid kolmapäeval pärast seda, kui Kanada ootamatu intressitõus, Hiina ekspordi üllatav langus ja Pariisis asuva Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) poolt esile toodud majanduslikud vastutuuled tekitasid uusi muresid ülemaailmse majanduskasvu pärast.
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: Ida-Viru õlu kolib plekkpurki ja sihib välismaad
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Joel Volkov: Eesti arengut pärsib vanameelsus
Kuni pilt Kesk-, Põhja- ja Ida-Euroopas ei ole positiivne ja ebakindlus kestab, on ka meie kulud riskidest tulenevalt suuremad, kirjutab Tanki loovjuht Joel Volkov.
Kuni pilt Kesk-, Põhja- ja Ida-Euroopas ei ole positiivne ja ebakindlus kestab, on ka meie kulud riskidest tulenevalt suuremad, kirjutab Tanki loovjuht Joel Volkov.
Cleantech: kuidas Eesti iduettevõte Bangladeshis maailma päästab
Seekordses „Cleantechi“ saates on külas Reverse Resourcese asutaja ja tegevjuht Ann Runnel ning Cleantech Estonia uus juht Kädi Ristkok.
Seekordses „Cleantechi“ saates on külas Reverse Resourcese asutaja ja tegevjuht Ann Runnel ning Cleantech Estonia uus juht Kädi Ristkok.
„Arendada Eesti juhtimiskultuuri värskel moel ja parimate juhtidega? See konverents seda kindlasti tegi“
„Meid oli seal tänavu nii palju,“ võtab Macta Beauty Ilukaubamaja kaasasutaja Gretel Kikkas oma kogemuse Pärnu juhtimiskonverentsil osalemisest kokku ning lisab: “Me kõik oleme inimesed oma tugevuste ja nõrkustega, kuid kõigil meil on anda edasi oma kogemusi ja teadmisi. Pärnu juhtimiskonverentsil sain aru, et nende murede ja rõõmudega pole ma tegelikult üksi.“
„Meid oli seal tänavu nii palju,“ võtab Macta Beauty Ilukaubamaja kaasasutaja Gretel Kikkas oma kogemuse Pärnu juhtimiskonverentsil osalemisest kokku ning lisab: “Me kõik oleme inimesed oma tugevuste ja nõrkustega, kuid kõigil meil on anda edasi oma kogemusi ja teadmisi. Pärnu juhtimiskonverentsil sain aru, et nende murede ja rõõmudega pole ma tegelikult üksi.“
Häving Dnepril: Kahhovka tammi purustamine ähvardab uputada tuhandeid ukrainlasi
30 meetri kõrguse Kahhovka hüdroelektrijaama tammi hävitamise järel jääb veel alla mitu tuhat majapidamist.
30 meetri kõrguse Kahhovka hüdroelektrijaama tammi hävitamise järel jääb veel alla mitu tuhat majapidamist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.