investor Toomas • 6. aprill 2017 kell 8:00

Investor Toomas: kuulsuste halb eeskuju

NBA kuulsus Tim Duncan jäi ilma kuni 20 miljonist dollarist finantspettuse tõttu.  Foto: EPA

Maailmas on suur hulk inimesi, kes satuvad suure raha otsa, omamata täpsemat arusaama, kuidas oma finantse hallata. Ühe NBA korvpalluri hiljutise skandaali näitel julgen öelda, et samad reeglid rahaga ümberkäimisel kehtivad nii neile kui meile.

Sportlased on parim näide inimestest, kes satuvad noorelt suure raha otsa. Suured summad võivad panna pea ringi käima ka parimatel meist, aga näiteks sportlastel pole suure tõenäosusega kogemust rahaga ümber käia. Suur hulk meist ehk väikeinvestoritest alustab tagasihoidliku summaga ja kasvatab tasahaaval oma vara ja kogemustepagasit.

Megamagnet sulidele

Kui aga sulle langeb sülle miljoneid eurosid, siis vea tegemise hind kasvab ning tihti palgatakse siis inimene, kes sinu finantsidega tegelema hakkab. See on aga megamagnet igasugustele sulidele, kes oskavad ennast edukalt müüa, kuid tegelikult on pätid.

Just sedasi läks ka NBA legendaarse korvpalluri Tim Duncaniga, kelle endine finantsnõustaja tunnistas esmaspäeval kohtus oma süüd finantspettustes, mis läksid Duncanile maksma kuni 20 miljonit dollarit ehk umbes kümnendiku sellest, mis ta teenis 19 aasta jooksul NBAs San Antonio Spursi eest mängides.

Irooniline kogu asja juures on veel asjaolu, et Duncan isegi teadnud kadunud rahast enne lahutust, kui advokaadid hakkasid tema finantse täpsemalt uurima. Lugu ise ei ole selles mõttes midagi erakordset, et taas üks naiivne ja rikas noor inimene usaldas kedagi, kes seda usaldust kuritarvitas.

Toomase soovitused vältida pettusi ja kaitsta raha

Jälgi ja järgi Warren Buffettit

Investeeri lihtsalt

Ära usu fantastilisi lubadusi

Paiguta raha börsil kaubeldatavasse fondidesse

Investeeri pikaajaliselt

Jälgi ja järgi Buffettit

Erakordne ei ole ka viis neid pettusi vältida ja need põhitõed kehtivad ühtmoodi inimestele, kel on 5000 või 5 miljonit eurot. Osa minu pensionist on Buffettisse investeeritud, ma ise jälgin teda teraselt ja soovitan seda ka kõigil teistel teha. Tema on parim vanamees, kes võiks su rahaga toimetada. Kuna Buffetti enda varandus on Berkshire Hathaways, siis selle firma aktsiad on üks kindlamaid aktsiainvesteeringuid börsil.

Lihtsus on alati oluline. Pole vahet, mis summadega sa investeerid, ikka on petiseid ja sulisid, kes tahavad kogu su raha kätte saada, lubades fantastilist ja garanteeritud tootlust. Kui asi kõlab liiga hästi, et tõsi olla, siis 99 juhul 100st pole see tõsi. Investeerimine võtab aega ja võib tihti paljude jaoks väga igav tunduda, aga sel juhul mõtle, et oma rahast ilma jäämine pole igav. Kumba sa sel juhul eelistad – igavust või põnevust?

Minu soovitus investeerimiskaugele inimesele, kes ei ole sellest maailmast huvitatud, on investeerida indekseid järgivatesse börsil kaubeldavatesse fondidesse ehk ETFidesse. Nende halduskulud on väikesed, pikas plaanis tõusevad turud alati ja sa ei pea olema kursis majanduses või aktsiaturgudel toimuvaga.

Investeerimise põhialused on kõigile samad ja tegelikkuses suhteliselt lihtsad. Tuleb kasutada kainet mõistust, mitte võtta tarbetuid riske, panustada pikaajaliselt ja mitte uskuda fantastilisi lubadusi. Duncani juhtum on hea võimalus õppida teiste vigadest ja tuletada endale meelde põhitõdesid.

Hetkel kuum