• OMX Baltic−0,47267,38
 • OMX Riga−3,46879,79
 • OMX Tallinn−0,421 736,97
 • OMX Vilnius−0,16993,05
 • S&P 5000,685 464,1
 • DOW 300,9540 232,77
 • Nasdaq 0,6717 459,06
 • FTSE 1000,48 186,35
 • Nikkei 225−3,2837 869,51
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,92
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0092,25
 • OMX Baltic−0,47267,38
 • OMX Riga−3,46879,79
 • OMX Tallinn−0,421 736,97
 • OMX Vilnius−0,16993,05
 • S&P 5000,685 464,1
 • DOW 300,9540 232,77
 • Nasdaq 0,6717 459,06
 • FTSE 1000,48 186,35
 • Nikkei 225−3,2837 869,51
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,92
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0092,25
 • ST
 • 09.06.17, 16:00

Restaureerimisfirma, mis alustab tööd tuttavana ja lõpetab sõbrana

Lutheri mööblivabriku masinasaal on võimsa betoonkonstruktsiooniga. Suurte külgseintes asuvate akende ja klaasist katusega masinasaali fassaadis vahelduvad tahutud paepinnad siledate krohvipindadega. Hoone fassaadide esialgse kuju taastas OÜ Aruna Ehitus, mille juht on Arunas Buga.
OÜ Aruna Ehitus juht Arunas Buga Lutheri Masinasaali restaureeritud välisfassaadi ees.
 • OÜ Aruna Ehitus juht Arunas Buga Lutheri Masinasaali restaureeritud välisfassaadi ees. Foto: Aruna Ehitus
Pigem kvaliteedi üle pingutada kui lasta latti madalamale.
Restaureeritavatel objektidel on ootamatused kerged tulema. Kuidas Aruna Ehitusel Lutheri Masinasaaliga läks? Peatöövõtja Nordecon tellis meilt välisfassaadide, kõikide restaureeritavate pae-ja telliskivist siseseinte ja silluste taastamise tööd, mida alustasime läinud aasta septembri keskel.
Projekti järgi pidime välispaeseinast maha võtma ja nn square-rubble ladumisviisis uuesti üles laduma ligi 20 protsenti, aga tööde käigus selgus, et tegelikult tuleb teha töid hoopiski 75 protsendi ulatuses, sest osa paekivivoodrist oli seinas peaaegu killustikuks muutunud ning mingi osa seinast lausa maha varisenud.
Töömaht oli suur, keerukas ja ajamahukas ning nõudis palju füüsilist jõudu. Lisaks tegi töö keerulisemaks talvel töötamine. Projektijärgse mahu tähtaeg oli 31. detsember, mille me ka tähtajaks valmis saime, aga jaanuaris hakkasime tegema juurdelisandunud osa ning maikuu lõpus jõudsime töödega lõpule. Seest võtsime seinad vajalikus mahus maha ja ladusime ümber, samuti parandasime ja taastasime kandvad sillused.
Lutheri Masinasaali välisfassaad enne restaureerimist.
 • Lutheri Masinasaali välisfassaad enne restaureerimist. Foto: Aruna Ehitus
Mida Lutheti Masinasaali fassaadi esialgse kuju taastamine renoveerijalt nõudis?Töö tegi raskeks asjaolu, et seinad olid eri tasapinnalised ja kasutada tuli tahutud paekivi nagu originaalis, mitte õhukest klombitud kivi. See on poolümara kandiga voodrikivi, mis tuleb paest välja tahuda. Voodrikivi, mis on 200–250millimeetrise sügavusega ja kaalub üle 40–50 kilo, tuleb õigesti paika panna. Ühe korra asetad kohale, siis võtad maha, raiud seda parajaks ja paned uuesti paika.Fassaadi teeb eriti kauniks asjaolu, et nurgakvaadrid ei ole tapitud, vaid on täiskivid, millel pole jätkusid ega sisselõikeid, aga see meetod nõuab väga palju tööd ja vaeva.
Meil tegid seda tööd noorepoolsed mehed, kes aga pidid mõni päev enne töö lõpetamist puhkusele minema. Tööd jätkasid vanemad mehed ja kui nad olid seda kolm päeva teinud, jäid haigeks. Kõik lihtsalt ei kannata seda rasket tööd välja. Kivid on nii rasked, neid tuleb tahuda. Seda kõike tehakse käsitsi, mis võtab rohkem aega kui kivi paika seadmine.
Aga ma olen kindel, et kui selle maja katus on hästi tehtud ja ei lase vett läbi, siis püsib see paekivivooder vähemalt 500 aastat probleemideta seinas. Tõsi, see töö on väga kallis, sest päevas suudab üks inimene vaid pool ruutmeetrit valmis teha.
Tallinna linn tunnustas maikuu lõpus mälestiste restaureerijaid. Heal tasemel terrassiitkrohv-viimistluse restaureerimise eest tunnustati teie osaühingut Aruna Ehitus ja selle meistreid, teid ja Viktor Kutšmad.Kas teie taastasite terrasiitkrohvi tegemise metoodika?Viktor Kutšma juhib fassaadide töid. Ta on juba 14aastaselt isa kõrval fassaade renoveerinud. Tema isa tuli Ukrainast siia enne Olümpiamänge ehitustöödele ja Viktor aitas teda koolivaheaegadel ning tegi juba siis silmad ette oma isa proffidest töötajatele. Kuna ta on ise kõik ehitusetapid läbi teinud ja õpetused saanud vanematelt, siis oskab ta välja pakkuda geniaalseid lahendusi. Ta on oma ala Picasso. Tema ongi see, kes taastas terrasiitkrohvi tegemise metoodika.
Mis puutub Tallinna linna poolt meie tunnustamisesse, siis ka sellel aastal sattusid mitmed meie poolt valminud tööd nii nominentide kui ka võitjate hulka. Lisaks vanale raadiomajale ja Tallinna Kunstihoonele osalesime Riigikontrolli hoonete katuste ja fassaadide aadressil Kiriku 2 ja 4, Ülemiste ärilinnakus Valukoja 10 fassaadi, Arsenali Keskuse suuremahulinse tsaariaegse tellisfassaadi ning Rotermanni kvartali Elevaatori hoone valtsplekk-katuse projektides.
Teie kodulehelt võib lugeda ühe tellija tagasisidet, kes ütleb, et Aruna Ehitus on hea ehitusfirma, sest kui tööd lõpevad, on nad tänulikud, et said tööd teha ja ei taha selle eest isegi raha saada.Kas sellist teguviisi, nagu tellija kirjeldab esineb teil sageli?Meie seisukoht on tõesti selline, et pigem kvaliteedi üle pingutada, kui lasta latti madalamale. Kui tulla uuesti Lutheri Masinasaali tööde juurde, siis seal meil paluti vuukida umbes 30 protsenti fassaadist. Meie aga käisime kõik vanad ja uued fassaadid üle täies mahus.Pärast tööde lõppu ütles Kutšma tellijale, et oleme kogu fassaadi niimoodi läikima löönud,  et mitte keegi meie konkurentidest poleks seda ligilähedaseltki teinud, rääkimata 100protsendilisest vuukimisest. Tellija ütles, et muidugi poleks teinud, ja kui aus olla, siis teil polegi konkurente. Meil on sellisest tunnustusest parem meel kui viimse sendi tagaajamisest.
Kõlab võib-olla ebausutavalt, aga raha on meie jaoks tõepoolest teise- või kolmandajärguline. Mida keerulisem objekt, seda huvitavam see meile on. Seda rohkem oleme selle eest nõus võitlema. Pigem matame raha objekti, et saada hea tulemus, kui teeme kähku ja ükskõik mis kvaliteediga valmis. Sellepärast me ei pea ka reklaami tegema, sest iga objekt räägib ise enda eest ja iga tellija on meid soovitanud järgmisele. Meil on töödest järjekord ukse taga, seepärast saame valida põnevamaid töid.
Millised eelised on teil konkurentidega võrreldes?Üks meie tugevusi on suuremahuliste tööde tegemise võimekus ja komplekslahendus. Tellijatele on mugav, kui katuseid ja fassaade teeb üks ja sama töövõtja. Siis kaob vajadus vaielda tööpiiride, tellingute paigalduse ja nende kasutuse pärast. Näiteks seetõttu on meile usaldatud Lennusadama kahe betoonkupli tööd, Kultuurikatla paekivifassaadid, paekivitrepid ning korstna tellisvoodri ja metallkontruktsioonid, Salme kultuurikeskuse renoveerimine, Kohtla-Järve kultuurimaja, Narva bastion, vanalinnas läheme juba teisele ringile jne.
Paralleelselt on meil töös 5–6 suurt objekti. Ainuüksi eelmisel aastal restaureerisime üle 30-40000 ruutmeetri fassaade.Kui palju teil on töötajaid, kuidas leiate endale häid spetsialiste ja kuidas käib selliste keeruliste tööde puhul palgaarvestus?Meil on praegu üle 50 inimese, kes on Aruna Ehituse palgal. Kuigi paljud soovivad meile tööle tulla, oleme ise väga valivad. Aegade jooksul on meil kujunenud välja kollektiiv, kellest igaüks on kuldaväärt mees. Meie inimestel on kindel palk ja aastaringne töö.Meie suhtume oma inimestesse kui sõpra, kes teenib raha oma perekonna jaoks, kes peab nädalalõpus olema vaba, et veeta see aeg koos perega. Tõsi, vahel tuleb ette, et peab ka nädalavahetusel tööl olema, aga üldiselt olen selle meie firmas ära  keelanud.
Mis puutub tööde tasustamist, siis palk laekub täies mahus töölise arvele, sellelt tasume ära kõik tööjõumaksud, mis on iseenesest ehituses harv nähtus. Meil ümbrikupalkasid ei ole. See on suur väljakutse, sest üldiselt on ehitusfirmad konkurentsist tingituna ehitanud oma äri üles sellele, et optimeerida makse. See on avalik saladus. Kui mõni teine firma maksab miinimupalka ja ainult selle pealt maksud, siis on tal muidugi konkurentsieelis. Meil jällegi ei jää muud üle, kui kompenseerida seda efektiivsusega.
Kokkuvõttes võib öelda, et meie firma on väike, ent usin. Meil on kolm tegevusvektorit ehk siis oleme spetsialiseerunud fassaadidele, mida juhib Viktor Kutšma, katusetöödele, mida veab Aleksander Tihhomirov, mittestandardsetele ja keerulistele üldehitustöödele, kus on nõudlik, kuid samas teadlik tellija. Mõlemad mehed on Aruna Ehituse tugisambad, kes on tohutult suurte kogemustega. Ka minul on ehituses arvestatav kogemustepagas, aga praegu tegelen rohkem juhtimisprotsessidega. Aeg ja juhus viisid meid kolm kokku ja nüüd oleme kolleegid, sõbrad ja perekonnatuttavad.
Ühesugune suhtumine töösse ühendab meid ja arvan, et see ongi meie firma edu pant.

Seotud lood

 • ST
Sisuturundus
 • 24.07.24, 15:46
Eesti inimesed eelistavad suvel üha enam alkoholivaba õlut, siidrit või longdrinki
Käes on suur suvi ning põhiline puhkuste aeg. Ekslikult arvatakse, et soe suveaeg kipub paljudele eestlastele koos alkoholiga mööduma. Aastast aastasse on kasvanud aga just alkoholivabade toodete populaarsus ning seda mitte üksnes suvel, vaid üleüldiselt – kasvanud on nii alkoholivabade toodete hulk kui ka tarbijate nõudlus.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele