26. november 1995 kell 22:00

Ösel Foods loodab leida kohtuvälist lahendit

Ösel Foodsi omanike hulka kuuluv Tullio Liblik ütles, et pärast hagi esitamist maksuameti vastu on Ösel Foods saavutamas maksuametiga dialoogi, mida firma juhtkond on taotlenud konflikti algusest saadik.

«Kui algul oli maksuameti esindajatega raske kontakti leida, siis praegu liiguvad asjad selles suunas, et leida probleemile kohtuväline lahend,» sõnas Liblik. Ta lisas, et vaatamata konstruktiivse dialoogi saavutamisele ei ole Ösel Foods otsustanud veel maksuameti vastu esitatud hagi tagasi võtta.

Maksuametit esindav vandeadvokaat Aivar Pilv ütles, et Ösel Foodsi lootus leida protsessile kohtuväline lahend on talle suureks üllatuseks. «See tähendab sisuliselt seda, et maksuamet peab tunnistama oma ettekirjutuse valeks, kuid minu andmetel ei kavatse maksuamet oma 4,2 miljoni kroonisest nõudmisest taganeda,» lausus Pilv.

Ta sõnas, et tõenäoliselt loodab Ösel Foods leida maksuametiga kergemini kontakti pärast seda, kui ametist on lahkunud maksuameti senine peadirektor Ardo Ojasalu.

«Kuni mind pole informeeritud vastupidisest, kaitsen kohtus maksuameti senist nõuet,» sõnas Pilv. «Maksuseadust täidetakse ikkagi vastavalt kehtivale korrale, see pole mingi läbirääkimiste objekt.»

Kolmapäeval jäi Tallinna linnakohtu istung ära ning asja arutamine lükati edasi jaanuari. Linnakohus otsustas karistada maksuameti peadirektorit Ardo Ojasalu 75 krooni suuruse rahatrahviga, kuna kohtu arvates venitab maksuamet tahtlikult protsessi arengut.

Pilv ütles, et kohtu otsus trahvida maksuameti peadirektorit on naeruväärne. Ta selgitas, et kuna riigiamet peab kõik dokumendid kooskõlastama ministeeriumiga, on mõningane viivitus loomulik.

Vastuolu Ösel Foodsi ja maksuameti vahel sai alguse ligikaudu aasta tagasi, mil maksuamet esitas ettevõttele süüdistuse käibemaksu osalise tasumata jätmise eest ajavahemikus 1993--1994. Maksuameti väitel on Ösel Foodsi võlgnevus riigile 4,2 miljonit krooni.

Tullio Libliku sõnul tekkis probleem maksuseaduse erinevast tõlgendamisest, kuna seaduse kohaselt ei pea firma tasuma käibemaksu toodangu pealt, mis läheb ekspordiks.

Maksuamet leidis, et firma on vormistanud ekspordiks ka sellist toodangut, mille kohta puuduvad tollideklaratsioonid.

Ösel Foodsi omanikud kinnitavad, et ettevõte pole hiilinud kõrvale maksude tasumisest ning kõik vajalikud dokumendid on firmal olemas.

Hetkel kuum