20. veebruar 1996 kell 22:00

President Meri avab täna koolide arvutiprojekti

Presidendi poolt väljakuulutatava projekti ligikaudne maksumus saaks olema 10--20 miljonit USA dollarit (170--235 miljonit krooni). Samas lisab Bärenklau, et kuigi projekti finatseerimise üle on peetud mitu kõnelust, ei ole seni projektil veel ühtegi kindlat finatseerimise allikat.

«See saab olema selline populistlik üritus,» komenteeris Bärenklau presidendi tänaõhtust esinemist. Tema sõnul räägib president oma pöördumises avalikkusele, et projektiga tegeletakse ja selle elluviimine on saanud ametliku käigu.

Haridusministeeriumi pressiesindaja Kaarel Tarandi väite kohaselt kavatsetakse projekti tarbeks luua sihtasutus, mille üheks eesmärgiks saaks raha teenimine projekti tarvis. Tarand rääkis, et arvutiseerimisega tegelev komisjon võib juba lähema kuu aja jooksul esitada ka oma plaani projektist Microsoft Corporationile, kes on selle esitamist eestlastelt palunud. Samas möönis Tarand, et ilmselt tuleb ka Eesti maksumaksjal osa projekti maksumusest tasuda.

Presidendi kantselei juurde moodustatud nn tiigrihüpet väljatöötava komisjoni esimees, haridusminister Jaak Aaviksoo on varem öelnud, et projekti finantseerimise üle peetakse eelläbirääkimisi maailmapangaga ning Euroopa rekonstruktsiooni- ja arengupangaga ning Sorose fondiga. «Et mingit raha saada, peame välja töötama täpse kava,» märkis Aaviksoo.

Tema jutu kohaselt on projekti üks võtmefiguur Eesti Ameerika Ühendriikide suursaadik Toomas Hendrik Ilves, kes teeb USAs aktiivselt kuluaaritööd projektile toetajate leidmiseks.

Tiigrihüppe komisjoni kuuluvad esialgsete andmete järgi haridusminister Jaak Aaviksoo, Eesti USA suursaadik Toomas H. Ilves, Tallinna tehnikaülikooli professor Leo Võhandu, Baltic Computer Systemsi direktor Ants Sild, Rootsi Chalmersi ülikooli professor Tanel Tammet ja keskkooli abiturient Sten Tammkivi.

Hetkel kuum