28. aprill 1996 kell 22:00

Sotsiaalmaks jätta üksikisikule

Olen registreeritud kui üksikisikust ettevõtja ja olen ka aktsiaseltsi omanik. Müüsin oma aktsiaseltsile sõiduauto. Kas selle tehingu pealt peab tõesti sotsiaalmaksu maksma?

Praeguse sotsiaalmaksu seaduse järgi peab tehingult sotsiaalmaksu maksma kas auto ostnud firma või selle müünud üksikisik. Liiguvad kuuldused, et ostu-müügitehinguid sotsiaalmaksuga ei maksustata, aga ei sotsiaalmaksu seaduses ega selle rakendusjuhendis niisugust asja kirjas pole.

Maksu suuruse seisukohalt on mõistlikum jätta sotsiaalmaks üksikisikule. Firma tasub sotsiaalmaksu igal juhul kogu üksikisikule makstud summalt, üksikisiku sotsiaalmaksu lõppsumma aga määratakse kindlaks tema aasta tulu alusel. (NB! Mitte unustada avansilisi makseid!) Seega on üksikisikul võimalik maksusummat vähendada oma arvepidamises kulude suurendamise teel (ka auto ostuhind on ju kulu), firmal aga üksikisikule makstavalt summalt tasutava sotsiaalmaksu vähendamise võimalust ei ole.

Hetkel kuum