12. juuni 1996 kell 22:00

Arla rajab tootmise Eestisse

Rootsi piimanduskontsern Arla on otsustanud Eestisse rajada oma tootmise. Arla Eesti tegevdirektori Inga Marandi sõnul valmib sügisel tasuvusuuring ja tootmine võiks alata järgmisel aastal.

Marand tunnistas, et Rootsi talunike ühisomandusse kuuluv Arla on saanud üle kartusest selle ees, et Eestis võib piim otsa lõppeda ja seetõttu ei ole tootmise rajamine Eestis otstarbekas.

«Juhatus võttis minu visiooni ühel häälel vastu,» rääkis Marand. «Arla jätkab nii Rootsi toodete turustamist, kui teeb enda tootmise Eestis.» Tema sõnul kavatseb Arla alustada lähematel kuudel põhjalikku tasuvusuuringut, mis valmib sügisel ja peab andma vastuse, millise tootmisvariandi kasuks Arla otsustab.

Konkreetse tootmisüksuse omanikuks Arla saada ei taha, eelkõige soovitakse teha koostööd talupidajatega. Arla ei pea õigeks ka Eesti turu vallutamist.

Kõige lähedasemad arusaamad piimatootmise arendamisest on Arlal KPÜga Eesti Piim. «Eesti Piima ideid ma toetan, nende probleem on aga selles, et nad on üle Eesti laiali,» sõnas Marand. «Arla seda kokku tõmbama ei hakka, see oleks Eesti talupidjate keskliidu töö.»

Eesti Piima tegevdirektori Jaan Mutli sõnul on ta kohtunud Inga Marandiga vaid ühe korra, mingit koostööd pole tekkinud. «Ma ei ole koostöö vastu, ainult pidepunkte pole ma leidnud,» lausus ta. «Materiaalset abi nad ei paku, meid huvitab aga kõige rohkem ressursside pool.» ÄP

Hetkel kuum