25. juuli 1996 kell 22:00

Hiidtuur teeb muhu meestele muret

Täna kell 15 algab loodusmuuseumis Muhu kalameeste poolt püütud ligi kolmemeetrise hiidtuura mälestusnädal. Haruldast eksemplari tuleb mälestama keskkonnaminister Villu Reiljan, ürituses osalejatele antakse maitsta kaaviari ning sündmuse puhul veeretab laulujuppi Vello Orumets.

Samal ajal aga ähvardab Eesti vetest välja tõmmatud Atlandi tuur võrku sattumisega lisaks enda kurvale lõpule kaasa tuua kurbmängu ka oma püüdjatele. Muhu mehed oleks ju võinud suure harulduse müüa hea raha eest elusast peast sakslastele, ent selle asemel ähvardab neid nüüd Eesti riik 10 000kroonise trahviga haruldase kalaliigi püüdmise eest. Seega on Muhu meestele ebaharilikust kalasaagist alles jäänud vaid mälestus püügirõõmust, mõni ämbritäis kalamarja, võimalus mandrimeeste ees kala pikkust näidates hoobelda ning tagantjärele tarkus, et teinekord tuleks hiidkala võrku sattumise korral ikka välismaalaste poole pöörduda.

Hetkel kuum