17. oktoober 1996 kell 22:00

Korruptsioon varjutab Slovakkia majandusedu

Slovakkia diktaatorlikule peaministrile Vladimir Meciarile, kes otsustas ignoreerida ka ELi hiljutist vihjet, et senise poliitika jätkudes Slovakkia võimalused ELi liikmeks saada vähenevad, ei mõju ka otsene kriitika.

Samas ei pea Slovakkia oma majandust häbenema. Aastane inflatsioon on 6,2%, mis on Ida-Euroopa riikide hulgas parimaid tulemusi. 1995. a oli majanduse kasvutempo 7,4% ning 1996.--1997. aasta kasvuks prognoosib rahvusvaheline valuutafond (IMF) 5%. Kui jaanuarikuus oli töötuid veel 13,7%, siis juunikuuks oli see näitaja langenud 11,6 protsendini.

Majandust turgutab valdavalt tööstustoodang, millest Slovakkia ekspordib peamiselt terast, keemia- ja naftatooteid. Äsjases aruandes hoiatas aga IMF, et nagu teisedki Ida-Euroopa riigid, nii kaotab ka Slovakkia varsti sellise konkurentsieelise nagu odav tööjõud.

Slovakkia riikliku erastamisprogrammi ühe etapina lubas riigivarafond (FNM) alustada kauplemist oma võlakirjadega, millega asendati erastamisnimekirja kantud riigiettevõtete aktsiad. Viimaste müüki kavandas valitsus algselt rahvaobligatsioonide eest.

Et rahvas on pettunud riigi poliitilises ladvikus, näitab see, et juba kauplemise esimesel päeval soovis 10 000 inimest oma võlakirjad ära müüa. Ostusoove ei laekunudki.

Ehkki riigivarafondi võlakirjade lunastusajaks on märgitud 2000. aasta, on paljudel võlakirju ostnud slovakkidel juba praegu kahtlus, et fondil ei jätku selleks raha. Levivad kuuldused, et fond on endale soodsalt «korrigeerinud» riigi osaluse müügist laekunud tulude suurust.

Opositsioon süüdistab Meciari muuhulgas selles, et enamik riigiettevõtteid on erastatud valitsusele lojaalsetele äriringkondadele. Süüdistuse paikapidavust kinnitab asjaolu, et nendele ettevõtetele on valitsus kehtestanud suhteliselt madala hinna ning teinud mitmeid soodustusi ostusumma tasumisel.

Sellesama riigivarafondi juhtkonnas on võtmepositsioonil võimuloleva partei liikmed. Selleks, et kummutada opositsiooni süüdistusi korruptsiooni ilmingutest valitsuses, andis peaminister Meciar tänavusuvise valitsuskriisi ajal demokraatlikule vasakparteile kindla lubaduse katkestada erastamisprogrammi elluviimine seni, kuni fondi juhtorganitesse on määratud opositsiooni esindajaid. Seda lubadust Meciar ei täitnud ning andis selle asemel fondile loa müüa veel 41 ettevõtet.

Vasakpartei avaldas seejärel Meciari allkirjaga dokumendi kui katteta lubaduse musternäite.

Slovakkia juhtivad poliitikud on seni väga jõuliselt sekkunud riigi majanduse arengusse ja erastamisprotsessi. Valitsuse kontrolli all on riiklik televisioon ja raadiojaamad. Hiljuti sai Meciar oma käpa alla ka mitu üleriigilist ja regionaalset ajalehte. Need ostis ettevõte, mille omanike hulgas on näiteks Slovakkia sideminister Alexander Rezes ja Vladimis Lexa, endine kommunistliku partei juhtiv tegelane, kes on ühtlasi Slovakkia praeguse luureameti juhi isa. Seni on peaminister veel suutnud lubadustega rahustada riigi äriringkondi, kuid rahulolematus ning teadmatus riigi tuleviku suhtes kasvab. TE-KL-DI

Hetkel kuum