• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Valitsus peab muutuma

  Sellel nädalal ajalehtede veergudel käivitunud reformierakonna ja koonderakonna liidrite sõnasõda on kahtlemata üks osa valimiskampaaniast, sest tülli pole mindud oma põhimõtete ja eesmärkide kaitsmise pärast. Pärast valimisi istuvad Siim Kallas ja Tiit Vähi jälle naeratades ühe laua taha ja valimiskampaania käigus tehtud sapised märkused unustatakse.
  Äripäev ei usu, et lähiajal valitsuskoalitsioon laguneb. Valitsuskoalitsiooni püsimist ei saa siduda kohalike omavalitsuste valimiste tulemusega, sest eelkõige sõltub valitsuse koosseis erinevate poliitiliste jõudude esindatusest riigikogus.
  Kui vaadata riigikogu koosseisu, siis on selge, et ilma koonderakonnata ei ole reformierakonnal võimalik asutada enamusvalitsust. Selleks, et meie elu hakkaks aga korraldama vähemusvalitsus, pole Eesti ühiskond veel valmis. Teine võimalus, kuidas koonderakonnast lahti saada, on riigikogu erakorralised valimised. Uutest valimistest ei ole aga suurt kasu, sest erakondade esindatus riigikogus jääb praegusega võrreldes enam-vähem samaks.
  Toimetuse arvates on muutused valitsuskoalitsioonis vajalikud, sest praegust valitsust võib võrrelda vankriga, mida tirivad luik, haug ja vähk. Reformierakonna või koonderakonna asemel peaks valitsusest aga lahkuma maarahvaühendus. Ei ole loomulik, et liberaalse majanduse eest seisjad kuuluvad ühte koalitsiooni protektsionismi toetavate maameestega.
  Reformi- ja koonderakond peaksid koostööd valitsuses kindlasti jätkama, sest mõlemad erakonnad on majanduspoliitika osas sarnastel seisukohtadel. Kohati tundub Tiit Vähi oma sõnavõttudes isegi liberaalsem, kui liberaalse majanduse lipulaevaks peetav reformierakond.
  Maamehi võiksid valitsuses asendada Isamaaliit, parempoolsed, mõõdukad ja arengupartei. Kui konkreetne pakkumine teha, siis oleksid praegu opositsioonis olevad erakonnad nõus riigivalitsemisel kaasa lööma ja loobuksid soovist korraldada erakorralised valimised.
  Kindlasti oleks ettevõtjatele kasulik, kui kõrvalleheküljel olevast peaministri kümnest käsust enamiku viiks valitsus ka ellu ja need ei oleks ainult valimiskampaania üks osa. Mis saab olla selle vastu, kui valitsus toetab võrdset konkurentsi, aitab ettevõtjal jõuda välisturule, vähendab inflatsiooni, viib kiiresti lõpule erastamise, toob Eestisse välisinvesteeringuid, suurendab transiiti ja parandab ettevõtluskeskkonda.
  Kahju on ainult sellest, et valitsusjuht alles nüüd, vahetult enne valimisi, need kümme käsku avalikkusele teatavaks teeb. See programm oleks tegelikult pidanud ilmuma juba aasta eest.
  Seni on koalitsiooni tegevus ja mitmed ministeeriumite välja töötatud seaduseelnõud osutunud aga hoopis ettevõtlust pärssivaks.
  Loodetavasti on see aeg nüüd saanud ajalooks ja peaministri ning valitsuse ettevõtjasõbralikkus pole tingitud ainult pühapäeval toimuvatest valimistest.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Loorits: kas läheme taastuvenergiale üle või maksame miljard eurot aastas?
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Tarneahela probleemide tõttu jääb tänavu tootmata ligi 8 miljonit autot
Globaalsed autotootjad võivad tänavu kaotada tarneahelatega seotud probleemide tõttu 210 miljardit dollarit käibest, mida on kaks korda rohkem kui aasta alguses prognoositi, teatas konsultatsioonifirma Alixpartners.
Globaalsed autotootjad võivad tänavu kaotada tarneahelatega seotud probleemide tõttu 210 miljardit dollarit käibest, mida on kaks korda rohkem kui aasta alguses prognoositi, teatas konsultatsioonifirma Alixpartners.
Enefit Green võib täna avaldada uudise börsile mineku kohta
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.
Ruth Oltjer: börsilt raha küsida on minu jaoks liiga aeglane ja kohmakas
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.