12. mai 1997 kell 22:00

EMU-l viis kandidaati

Soome riigieelarve puudujääk langes eelmisel aastal 2,6 protsendini sisemajanduse kogutoodangust (SKT) ja Hollandil 2,4 protsendini SKTst. Maastrichti nõue on teatavasti 3%.

Riigivõlaga, mis kriteeriumi järgi ei tohi olla enam kui 60% SKTst, Soomel probleemi ei ole. Hollandil ületab see normi, kuid arvesse võetakse selle kiiret vähenemistendentsi, mille tulemusena see moodustab aastal 1998 75% SKTst.

Nüüd on EMUga liituda võivaid maid seega viis: Luksemburg, Taani, Iirimaa, Soome ja Holland.

ELi rahandusministrid prognoosisid, et sel aastal suudavad eelarvedefitsiidi nõude täita ka Portugal ja Hispaania.

Ehkki need riigid praegu veel nõudeid ei täida, on suhtumine neisse positiivne, sest neil on hästi õnnestunud riigi majandust stabiliseerida ja inflatsiooni ohjeldada, mida ei saa seni öelda Itaalia kohta.

Esmakordselt osales ministrite kohtumisel Suurbritannia uus rahandusminister Gordon Brown, kes lubas teha koostööd Euroopa Liidu kõigi energiamaksude ühtlustamisel aastaks 2002.

Ametisse astumise järel andis Brown Inglise keskpangale suurema vabaduse oma monetaarpoliitika määramisel, kuid EMUga liitumise suhtes näib ta jätkavat oma eelkäijate, konservatiivide äraootavat poliitikat. REUTER-ÄP

Hetkel kuum