22. oktoober 1997 kell 22:00

Ungari majandus on asunud tõusuteele

Ungaris on alanud majanduskasv, mille põhiliselt tagavad eksport ja investeeringud. Seda on aidanud saavutada jätkuvalt alanev inflatsioon ning järsult kahanev sise- ja välisvõlg.

Loodetust parem on olnud selle aasta majanduskasv (4%) ning väliskaubandusbilansi seis. Järjepidevalt jätkab alanemist inflatsioon, mis 1996. a oli 23%, sel aastal peaks olema 18% ja tuleval aastal 12--13%. Madalam inflatsioon, kiire erastamine ja suured välisinvesteeringud on aidanud kärpida välisvõlga 1994. a 18,9 miljardilt dollarilt 10,5 miljardile selle aasta juuli lõpus. Jõudsalt on vähenenud ka riigivõlg, mis prognoosi kohaselt on aasta lõpuks 4,3% SKTst.

Ungari keskpanga peadirektor Göyrgy Suranyi väljendab kartust, et kuna tuleva aasta kevadel seisavad ees valimised, võivad poliitikud leevendada praegust karmi fiskaal- ja monetaardistsipliini. Tema sõnul ei tohi seda aga mingil juhul teha, sest ainult nii saab jätkata sise- ja välisvõla ning inflatsiooni kahandamist. FT

Hetkel kuum