6. jaanuar 1998 kell 22:00

FCM suunab raha kinnisvarasse

Nõmmele ehitab FCM 70 miljoni kroonist korterelamut, kus ettevõte peale ehitamise ka ise investorina osaleb. Peterburi tee ääres Betooni tänaval töötab FCM 6 hektari suurusel krundil, kus on käsil trasside ja teede väljaehitamine.

Eelmise aasta lõpul toimunud kinnise emissiooni käigus emiteeris FCM 200 000 uut aktsiat märkimishinnaga 70 krooni. Institutsionaalsetele investoritele suunatud aktsiad omandasid ettevõtte teatel valdavalt Skandinaavia investorid. Pärast emissiooni on FCMi aktsiakapital 12 miljonit krooni.

Teises järgus suurendab FCM avaliku emissiooniga aktsiakapitali veel 1,35 miljoni krooni võrra, et rahuldada börsi lisanimekirja pääsemise nõudeid. Emissiooni alguse kuupäev on firma juhatuse esimehe Tiit Kuuli sõnul veel lahtine. «Mitte enam kuude kaugusel,» lisas ta. Millise märkimishinnaga avalik emissioon korraldatakse, ei osanud Kuuli eile öelda. Emissiooni korraldaja on Balti Cresco Investeerimisgrupi AS.

Tallinna väärtpaberibörsile plaanib FCM esitada noteerimistaotluse lähikuudel. «Ega börsile pääsemine ei ole eesmärk omaette,» lausus Kuuli. «See on vahend, et kaasata laiemat ringi investoreid ja määrata ettevõtte turuväärtus,» lisas ta.

Ehitusettevõtetest on börsi põhinimekirjas noteeritud EMV ja Merko Ehituse aktsiad. Eilse börsipäeva lõpuks oli EMV aktsia sulgemishind 40,5 krooni ja Merko Ehituse aktsia sulgemishind 68,75 krooni. Nende kahe ehitusettevõtte aktsia hinna ja aktsia kohta tuleva kasumi suhe (P/E) on praegu umbes 9. Sama P/E suhte juures peaks FCMi aktsia hind eelmise aasta kasumit arvestades börsil praegu olema ligi 70 krooni. Sügisese börsilanguse järel on aktsiad praegu alla hinnatud, kommenteeris Kuuli. «Aktsia hind näitab praegu investorite turuga seotud kartusi, aga pessimismiks ei tohiks põhjust olla,» nentis ta.

Osa emissioonirahaga tahab FCM Kuuli kinnitusel laiendada oma tegevust nii geograafiliselt kui ka valdkonniti. Lätti ja Leetu laienemise tingib Kuuli sõnul vajadus hajutada ühe turu riski. Kas FCM asutab seal tütarettevõtte, omandab osaluse mõnes tegutsevas firmas või loob ühisettevõtte, sõltub praegu kestvatest läbirääkimistest.

Hetkel kuum