12. jaanuar 1998 kell 22:00

Börs kukkus eile kümnendiku

Pärast reedest 3protsendilist langust hakkasid eile hommikul kiiresti langema pankade aktsiate hinnad. Langus peatus hetkeks kella 11ks, ent siis jätkus, peatudes pealelõunaks ligi 10 protsendi juures. Börsi tehingustatistikast selgub, et ülekaalus olid väikesed tehingud 5--500 aktsiaga.

Tõnu Vanajuur Cresco Investeeringute ASist pidas tõenäoliseks, et samad kogused, mis väärtpaberituru eile alla tõid, viisid selle ka aasta alguses üles. See oli kohalik spekulatiivne huvi, mida toetas Hoiupanga positiivne aasta kasumiprognoos ja maaklerite optimism peatselt saabuvate välisinvestorite hordide suhtes, märkis Vanajuur. Nüüd sai kohalik raha otsa ja börsilangus on sellele loomulik jätk, lisas ta.

HF Kapitali juhataja Margus Uudam iseloomustas eilset langust kui hinnakorrektsiooni pärast sügisesest kriisi. Tema hinnangul on mõnel aktsial veel 10--20 protsenti langemisruumi.

«Kriisid pole sellised, et lihtsalt tulevad ja lähevad,» kommenteeris Uudam jätkuvaid börsikõikumusi. Tema sõnul lisasid eilsele langusele hoogu langused Aasia ja USA aktsiaturul, sest sündmused Aasias avaldavad mõju Eesti pankade intressidele.

Uudami arvates ei tule tõsised välisinvestorid Eestisse enne 1999. aasta algust, mil peaks saabuma selgus Eesti majanduskeskkonna suhtes.

Hansapanga aktsiaanalüütik Heiki Källu kommenteeris eilset langust suure hulga negatiivse infoga väärtpaberiturul. Eile langesid kõik Euroopa börsid ning see pööras langusele ka Tallinna börsi, mis oli veel möödunud nädalal tõusnud. Källu hinnangul võiks börs lähemas perspektiivis natuke tugevneda. Börsi areng sõltub kasumiprognoosidest, nende ootuses kõigub turg üles ja alla, märkis ta.

Hetkel kuum