26. jaanuar 1998 kell 22:00

Ekspress: Riia--Moskva

Mart Siimannil oli läinud reedel Riias võimalus anda 10 minuti jooksul üheteistkümnele peaministrile edasi Eesti sõnum. Andke Venemaale raha, ütles peaminister ja sai vastutasuks kutse Moskvasse.

Eesti ametnikele tuli T?ernomõrdini kutse ootamatult, sest kolm päeva pärast Riia kohtumist pole peaministri kantseleis ja välisministeeriumis selgust, mil moel Eesti asi Moskvast ära tuua. Aatemehed ootavad presidendi auraha, poliitikud piirilepet, ärimehed majanduslepinguid.

Välisinvesteeringute agentuuri direktor Agu Remmelg möönab, et lääne investeeringud Eestisse suureneksid järsult, kui Venemaa loobuks topelttollidest kaubavahetuses Eestiga. Lääne ärimehi käib Eestis hooajati lausa delegatsioonide kaupa. Nad müüvad seepi ja redeleid, kuid lahkuvad, kui kuulevad jahedatest suhetest Venemaaga.

«Venemaa puhul on ju kõik probleemid teada,» ütleb välisministeeriumi välismajanduspoliitika osakonna juhataja Tiit Naber, kuid ei soovi Eesti plaanidelt katet kergitada. Vene riigiduuma püsib seisukohal, et majanduskoostöö Eestiga võiks kännu tagant pääseda, kui Eesti annaks kodakondsuse kõikidele vene keelt kõnelevatele isikutele, kes iseseisvumise hetkel omasid Eestis sissekirjutust, ning leevendaks naturalisatsiooni tingimusi.

Siimanni poolt Riias avaldatud toetus rahvusvaheliste finantsinstitutsioonide investeeringutele Venemaa regionaalse tähtsusega projektidesse ei too Moskvale liigutuspisarat silmanurka. Tal tuleb sõnastada ettepanek, millest T?ernomõrdin ära öelda ei saa. Moskva-visiidist võib kujuneda Siimanni poliitikukarjääri tipphetk, kuid igal juhul oodatakse teda tagasi nii lillede kui ka tomatitega.

Hetkel kuum