9. veebruar 1998 kell 22:00

Ave Lat Grupa paisub toiduainegigandiks

Viimastel andmetel kontrollib ettevõte 63% kohalikust alkoholiturust ning 86% piiritusjookide tootmisest. Kontsernile kuulub 26% leivatoodete turust ning kontrolli tagav osalus mitmes leiva-, piima- ja kondiitritoodete tööstuse ettevõttes.

Grupp on kodumaises majanduses tugevnemise järel hõlmanud suuremaid turuosasid naabermaades Leedus ja Eestis. Juba praegu võib Ave Lat Grupat nimetada mitte Läti, vaid Balti struktuuriks, ütles kontserni peadirektor Erik Masteiko ajalehele Biznes & Baltija.

Kontsern on teatanud oma kavatsusest osaleda Latvenergo, Läti Merelaevanduse ja Ventspils Nafta erastamises, millega loodetakse oma mõjuvõimu riigi poliitilises ja majanduselus veelgi laiendada.

Oma edu Läti stabiilseimas majandusharus, toiduainetööstuses, põhjendab kontsern äärmise aktiivsuse ja strateegiaga, mis näeb ette ettevõtte kontrollpaki või arvestatava osaluse omandamise.

Kontsern on üles ehitatud divisjonide põhimõttel, mille moodustavad ühe tegevusharu ettevõtted. Alkoholi divisjoni arendamisse andis olulise osa 25 protsendi aktsiate ost endises riigimonopolis Latvijas Balzams, mis läks maksma 5,1 miljonit latti.

Erik Masteiko sõnul on tehas hoolimata vananenud sisseseadest seda raha väärt. Osteti turg ja kaubamärgid. Eelkõige hinnatakse välismaal Riia balsamit, peale selle on tehasel Stolit?naja vodka tootmise litsents.

Käimas on läbirääkimised Riia piimakombinaadi kontrollpaki omandamise üle. Kontsern tahab keskenduda pika realiseerimisajaga piimatoodete valmistamisele, mille sihtgrupp on sotsiaalselt aktiivne elanikkond suurlinnades, kes eelistavad nädala toiduvaru korraga ära osta.

Kontserni vastu on huvi ilmutanud mitu väliskompaniid, kuid seni ei ole sobivat partnerit leitud. Ajalehele antud intervjuus ei välistanud Masteiko edaspidist koostööd Eesti toiduainetööstuse kontserniga EFTC, mis praegu ei ole Ave Lat Grupale ei partner ega konkurent. «Suuremal on rohkem võimalusi,» ütles Masteiko.

Lähiajal suunab kontsern oma põhitegevuse Leedu turule, kus kaalutakse leivatööstuse arendamist, pidades silmas ka naabruses asuvat Valgevene turgu.

Ukrainas on kontsern Leedu ja Eesti ettevõtjatele alla jäänud, sest Läti ei ole seni suutnud Ukrainaga sõlmida toiduainekaubandust reguleerivat kokkulepet. B&B

Hetkel kuum