22. veebruar 1998 kell 22:00

Hansapank vähendas kasumit

Hansapanga ökonomist Mart Tõevere tunnistas, et kasumi vähendamise tingis aasta alguses kehtima hakanud seadus, mille kohaselt vähendati pankade tulumaksuvaba reservi seniselt viielt protsendilt kahele protsendile laenuportfelli mahust. Seaduse tagasiulatuva mõju tõttu tegi Hansapank ümberarvestuse ka eelmise aasta kolme viimase kuu kasumis.

Ümberarvestatud summa suunatakse panga võõrkapitali alla potentsiaalse tulumaksukohustusena, kust see vajaduse korral tasutakse.

Riigikogus on samal ajal lugemisel pankade tulumaksuvaba reservi puudutava seaduse muudatusettepanek, mille kohaselt lootusetute laenude katteks moodustatava tulumaksuvaba reservi määr tõstetaks taas viie protsendini. Kui seaduseelnõu saab riigikogu liikmete heakskiidu, ei tule pankadel oma korrigeerimata kasumit ümber vaadata.

Esialgu peaksid ka teised kommertspangad sarnaselt Hansapangale oma eelmise aasta kasumid ümber vaatama, kinnitas audiitorfirma KPMG Estonia vannutatud audiitor Andres Root.

Ühispanga asepresident Ülo Suurkask kinnitas, et Ühispank ei vähenda oma eelmise aasta kasumit.

Hansapanga grupi eelmise aasta konsolideeritud puhaskasum oli 446,1 miljonit krooni, mis jäi kuue protsendi võrra alla prognoositud 475 miljonile kroonile. Hansapanga gruppi kuuluvatest suurematest tütarettevõtetest oli Hansa Liisingu Grupi puhaskasum 93,8 miljonit krooni, Hansapank Latvijal 21,9 ja varahaldusfirmal Hansa Asset Management 7,3 miljonit krooni.

Hetkel kuum