2. märts 1999 kell 22:00

Pentium III salasilma saab välja lülitada

Pentium III protsessori välimuses suurt muutust pole, kõneainet on tekitanud aga sees peituv seerianumber, mille järgi saab Internetis arvuteid üksteisest eristada.

Protsessori uute omaduste hulka kuulub enda identifitseerimine unikaalse 96kohalise seerianumbriga, mille järgi saab näiteks Internetis eristada arvuteid. Kuna tarbijakaitseorganisatsioon pidas seda privaatsuse rikkumiseks, lisas Intel võimaluse numbrit välja lülitada. Seerianumbri abil on lihtne kindlaks teha arvutit, mida Internetis kasutatakse ja kasutaja kohta informatsiooni koguda. Arvatakse, et vaatamata väljalülitamise võimalusele sunnitakse internetiäris kasutajaid seerianumbrit sisse lülitama.

Seerianumbris on kasutajale ka positiivseid võimalusi. Identifitseerimisega on turvaline Interneti kaudu äritehinguid teha, samuti saab katalogiseerida kohtvõrgus asuvaid arvuteid, mis alandab arvutipargi halduskulusid.

Alates 26. veebruarist, mil uudistoodet maailmas tutvustati, müüvad juhtiva protsessoritootja Inteli uue põlvkonna protsessoritega arvuteid ka Eesti tootjad. Välismaistel arvutitootjatel läheb uute mudelite Eestisse toomisega veel aega. IBMi Pentium IIIga arvuteid on oodata märtsi keskel, neil on seerianumbri näitamine välja lülitatud (kes soovib, peab selle ise sisse tagasi lülitama).

Praegu on saadaval 450 ja 500 MHz kiirusega versioonid. Teise kvartali lõpuks valmib ka 533MHz Pentium III. Pentium III protsessorit pakutakse MicroLink VisionXi tööjaamades ja Cosmixi koduarvutites, samuti Pennu Zeusi arvutites. Pentium IIIga arvuti on hinnakirjas ka Ordil, makstes 26 350 kr. Uute protsessoritega arvutid on hinnalt sarnased kiiremate Pentium IIga arvutitega.

Pentium IIIga arvuti on sobiv lahendus kujundajale, graafikule või mängijale. Protsessoril on 70 uut käsku, mis kiirendavad ujukomatehteid. See parandab heli- ja videotöötlust, kõnetuvastust ja kolmemõõtmeliste kujutiste näitamist. MicroLinki labori testide tulemusel oli Pentium III 500 Pentium II 450st ca 50% kiirem. Lähikuudel tuleb turule ligi 50 tarkvaratoodet, mis toetavad Pentium III uusi käske, nende hulgas kontoritarkvara Office 2000.

Hetkel kuum