Toomas Truuverk • 31. märts 1999 kell 22:00

Telekomi aktsia vedas börsi tõusule

Elavnenud kauplemine Tallinna börsil kergitas aktsiate hindasid eile keskmiselt 1,86% võrra. Tõusu mootoriks sai börsi liider Telekomi aktsia.

Telekomi aktsia asus tõusule kõigil turgudel. Eestis sulgus hommikul 106,25 kroonilt alustanud Telekomi aktsia 109,25 kroonil ehk 2,82% kõrgemal. Londonis püsis aktsia hind pool tundi enne turu sulgemist 109--111 krooni tasemel. Raske öelda, mis konkreetselt Telekomi aktsia uue ärkamise taga on. Eile õhtul avaldatud Telekomi möödunud aasta majandustulemused erilist mõju turgudele vaevalt et avaldasid, sest laias laastus olid need tütarettevõtete näitajate baasil teada.

Määrava tähtsusega on kindlasti nii Telekomi kui muude likviidsemate Tallinna börsi aktsiate puhul välisinvestorite käitumine. Maaklerite sõnul on sellelt suunalt tunda taas kasvavat huvi, mis lubab loota eilsele hinnatõusule jätku.

Suurima 5,83protsendise tõusu tegi põhinimekirjas teist päeva järjest Merko Ehituse aktsia. Käive oli siiski märgatavalt väiksem kui eelmisel päeval, ulatudes 9 registreeritud tehingus 403 296 kroonini. Merko aktsia eilne tõus võis olla suuresti veel teisipäevase kauplemise järellainetus, millele viitab ka enamiku tehingute toimumine esimese 75 kauplemisminuti jooksul.

Jõulise 4protsendise tõusu tegi paari nõrgema päeva järel taas Norma aktsia, kerkides korraliku 3,13 mln kroonise käibe juures 20,4 kroonile. Norma puhul suunab praegu aktsia hinda dividendide maksmise ootus. Paari nädala pärast avaldatav I kvartali aruanne peaks andma selgust ka väidetava edu kohta suhetes Avtovaziga.

Oodatult avaldati eilse päeva jooksul ohtralt möödunud aasta lõplikke majandusaruandeid. Läbivaks teemaks oli neis (samuti oodatult, nagu viimasel hetkel avaldatavate aruannete puhul tavaks) prognoosidest oluliselt väiksem kasum või suur kahjum. Kahjumi suuruse poolest suutsid teisi võimsalt edestada Rakvere lihakombinaat 96 mln krooniga ning Leks Kindlustus 67,2 mln krooniga.

Hetkel kuum