5. aprill 1999 kell 22:00

Kas omakapitali vähenemine on tõsine probleem?

See ei ole oluline probleem, suhtun sellesse väga rahulikult. Arvan, et üldise majanduskeskkonna muutuse kõrval on see üks väikene tehniline detail. Oluline on, et omakapitali ja aktsiakapitali suhe ei läheks äriseadustikuga vastuollu.

Investori seisukohast on täiesti ükskõik, kas omakapital on aktsiakapitalist väiksem või vastupidi. Investori jaoks on oluline, kas tegevuse mahu suhtes on ettevõttel kapitali piisavalt või mitte.

Investoreid peaks ettevõttest eemale peletama see, kui ettevõte ei suuda kasudega kaubelda, mitte see, kui palju tal kapitali on või ei ole.

Investori seisukohalt ma sellisele raama-tupidamislikule poolele nii suurt tähelepanu ei pöörakski. Oluline on, kas firma tegevusel on mingit tulemust ja kas firmal on elujõudu või mitte. Raha on võimalik alati juurde panna, raha ei ole kuhugi maailmast kadunud. Investorile on oluline, kas firma äriidee ja firma ise on elujõulised.

Kui ettevõtte äriidee ei kanna, siis ei aita siin ka see, kas omakapital on suurem kui aktsiakapital või vastupidi. Muidugi on see teatud suundumuse näitaja ja mitte just positiivne, aga fakti, et üks number on suurem kui teine, ma väga üle ei tähtsustaks.

Panganduses nõuame, et omakapital oleks aktsiakapitaliga vähemalt võrdne. Kui omakapital on väiksem, tähendab, et ettevõtted võtsid riske väga kergelt ja nende reservid ei olnud piisavad riskide maandamiseks. Selliste ettevõtete olukord on teistega võrreldes ebakindlam.

Põhjapanevaid järeldusi ei saa aga ainuüksi sellest faktist teha. Pigem on tegemist hetkeolukorraga, mis näitab juhtimise vigu ja seda, et riske pole piisavalt hästi suudetud ette näha ning et investeerimistegevuses on olnud möödalaskmisi.

Väikeinvestorid peaksid jälgima, milline on konkreetse ettevõtte turusituatsioon. Kui turusituatsioon on halb ja omakapital näitab vähenemise trendi, siis on ettevõtte väljavaated negatiivsed. Omakapitali vähenemine võib näidata ka, et firma on murrangulises situatsioonis ja tal võib olla perspektiivi.

Suuromanik peaks selgeks tegema, millest on kapitali vähenemine tingitud, kui põhjus on firma nõrkuses, siis tuleks viia läbi saneerimine. Kui see annab häid tulemusi, siis võib firmasse raha juurde panna. Kui aga saneerimisest asja ei saa, siis halvale rahale head raha pole mõtet juurde panna ja pigem tuleks üritada ettevõte üles klopsida, et see siis maha müüa.

Omakapitali vähenemise näol ei ole tegemist erandliku arenguga. Mujal maailmas on see majandussituatsiooni muutudes tavaline ja kolmandik sellistest firmadest tuleb olukorrast hästi välja. Tähtis on need hilisemad võitjad üles leida.

Hetkel kuum