Sirje Niitra • 13. september 1999 kell 22:00

Onistar on tõusnud mõjukaks viinatootjaks

Eelmisel neljapäeval allkirjastas Onistari üks põhiomanikke Igor Savenkov alkoholifirma Winum-E ostulepingu. Lisaks kuulub Onistarile nelja kuu eest erastatud Rakvere Piiritustehas ja Sillamäe õlletööstus. Ka vahendas Onistar hiljaaegu kütusefirmale Infast Oil Moe Piiritustehase ostu.

«Meil ei jäänud muud üle, sest firma võlgnes meie omanduses olevale Rakvere Piiritustehasele piirituse eest suure summa. Pealegi oli kogu Winum-E tootmine nagunii meie juures,» põhjendas Savenkov Winum-E ostu.

Onistarile kuuluv Rakvere Piiritustehas alustas pärast pikemat seismist eelmisel nädalal uuesti tootmisega. Enne seda korrastas uus omanik tootmishooned ja ehitas direktor Arvo Antropovile luksusliku kabineti. «Tegemist on parima tootmisjuhiga siinkandis,» põhjendas tehtud kulutusi Savenkov. Kokku kulus selleks poolteist miljonit krooni, tehasesse on kavas investeerida veel 20 miljonit.

Kohalike talunikega on sõlmitud lepingud 3000 tonni teravilja kokkuostuks. Osa toodetavast piiritusest tahetakse eksportida ida suunas, osa aga läheb Onistarist viinana USAsse. Ameerikas on Onistaril asutatud müügifirma Old Thomas Vodka, millest suurem osa kuulub firma ameeriklastest äripartneritele.

Savenkov ütles, et leidis ostja ka Moe Piiritustehasele ja selle uue omaniku kütusefirmaga Infast Oil on Onistaril ühiseid äriplaane. Neist märkimisväärsemaks pidas ta poolteist miljonit USA dollarit maksva jahuveski paigaldamist. «Meil on seal plaanis väga suured investeeringud,» märkis Savenkov.

Soome firma Teboil ja Suurbritannia firma British Petroleum määrdeainete ja õlide maaletooja Infast Oil juhatuse esimees Aleksander Pototski ei eitanud, et piiritusetehase ostu soovitas Onistar. Ühtlasi tunnistas ta, et Infast Oil konsulteerib piirituseäri ajamisel Onistariga ja võimalikud on ka ühised äriprojektid.

«Meil on Vodka Verale lisaks kavas osta teisigi tuntud alkoholimarke ja neid Moel tootma hakata,» lausus ta.

Ehkki kütusefirma peab plaani hakata Moe tehases tootma ka autokosmeetikat ja kaugemas tulevikus ehk koguni mootorikütust, jääb põhirõhk Pototski sõnul siiski kohalikust teraviljast piirituse tootmisele.

Hetkel kuum