Sirje Niitra • 4 oktoober 1999

Tallinna Linnaehitus kontrollib raviseadmete hankekonkurssi

Septembris tühistas riigihangete vahekohus ühe osaleja palvel Järve haigla taastusraviseadmete hankekonkursi tulemused, mille kohaselt tunnistati võitjaks firma Semetron. Konkursi tulemustesse sekkus aga pealinnas ehitustöid korraldav Tallinna Linnaehituse AS, kelle eestkostel renoveerib Järve haiglat AS Harju Ehitus.

Tallinna Linnaehitus muutis hanke tingimusi sellisel viisil, et peale taastusravivannide ja basseini tarnimise tuleb võitjal need ka paigaldada. Sellisel viisil sai Tallinna Linnaehitus kanda seadmete hankimise raviasutusele ehitustööde alla, mida teostab Harju Ehitus.

Tallinna Linnaehituse juhatuse esimees Vladimir Issakov väitis, et konkursi esialgse võitja pakkumus oli parem nii seadmete iseloomu kui ka hinna poolest. «Meil ehitus käis ega olnud enam aega uut konkurssi korraldada,» rääkis Issakov. «Seetõttu otsustasime osta vajalikud seadmed koos paigaldusega objektil ehitustöid tegeva Harju Ehituse käest.»

Riigihangete vahekohtule kaebuse esitanud OÜ Surgitech juhatus leidis, et Tallinna Linnaehitus mängis raviseadmete hanke ehitusfirma Harju Ehitus kaudu kätte samale firmale, kellele algusest peale taheti see töö anda, aktsiaseltsile Semetron.

Riigihangete ameti peadirektor Ülo Sarv ütles, et vahekohtu otsus ei eelda tingimata uue konkursi korraldamist, küll aga tuleb sellisel juhul ülejäänud pakkumused üle vaadata ja teha uus otsus. Sarve sõnul on vastasel juhul konkursil osalejatel õigus nõuda kahjutasu.

Kuna antud juhul oli konkursi komisjon kõik teised pakkumused peale ASi Semetron oma tunnistanud nõuetele mittevastavaks, tulnuks korraldada uus hankekonkurss.

Praegu käib juba vannide ja basseini paigaldus. Järve haigla peaarst Helle Mäeltsemees kinnitas, et sellest raviasutusest saab Tallinna ainuke taastusravihaigla, kus on tänapäevased vesiraviseadmed.

Tallinna Linnaehituse AS on Tallinna linnale kuuluv ettevõte, mille nõukogu eesotsas on keskerakondlasest endine abilinnapea Kalev Kallo.

Mitme ehitusfirma juhid on süüdistanud Tallinna Linnaehitust ehituskonkurssidel mõnede firmade eelistamises, nende sekka kuulub ka AS Harju Ehitus.

Hetkel kuum