Ülo Toomsalu • 9. märts 2000 kell 5:55

ERA Pank sündis vigasena

ERA Panga probleemid said alguse juba panga loomisel 1991. aastal, kui hinnati teadlikult üle panga aktsiakapitali tehtud nii rahalised kui ka varalised sissemaksed, kirjutab Eesti Päevaleht.

Audiitorfirmas BDO valminud kontrollile viidates väidavad pankrotihaldurid, et 1991. aastal ei teinud Andres Bergmanni juhitav AS Pro Invest panga aktsiakapitali 5 miljoni rubla suurust makset, kuigi selle kohta saadeti kinnitus Eesti Pangale.

Mittemaksmisele viitab ka 1995. aastal toimunud panga aktsiakapitali laiendamine. Suunatud emissiooni ajal suurenes Bergmanni osalus 6,65 miljoni krooni võrra, kuid raamatupidamises uue raha sissetulek ei kajastu. Tehing on näidatud pangasiseste kannetena ehk sisuliselt liigutati raha pangas ühelt kontolt teisele.

ERA Panga väitel omas pangas olulist osalust Bergmanniga seotud Saksa firma P.I Investmentberatungs GmbH, kuid Müncheni äriregistrist oli see ettevõte 1997.-1999. aastani kustutatud vara mitteomamise tõttu.

ERA Panga vastu on kaitstud võlanõudeid esitatud 361 miljoni krooni eest, pangal on vara aga vaid 120 miljoni krooni jagu.

Hetkel kuum