Inno Tähismaa • 12. aprill 2000 kell 15:38

Piimatoodangu ühiseksport takerdus valitsuses

Riikliku piimaekspordiettevõtte loomise takerdumine annab löögi piimatööstustele, kes lootsid ühiselt piimatooteid Euroopa Liitu eksportides suuremat kasumit teenida.

Riiklik piimaekspordiettevõte pidi alates juulist hakkama suureneva kvoodi piires eksportima kohalike piimatööstuste tooteid Euroopa Liitu soodsama hinnaga kui tööstused saaksid oma toodangut eraldi eksportides.

'Hetkel põllumajandusministeerium enam selle ettevõtte loomisega ei tegele,' ütles põllumajandusministeeriumi töötleva tööstuse ja kaubanduse osakonna juhataja kt Kalev Kreegipuu. 'Eelnõu tuli valitsusest tagasi ja on takerdunud selle taha, kuidas anda ettevõttele ainuõigus kvoodikauba eksportimiseks, sest see läheb vastuollu konkurentsiseadusega.'

Põllumajandusministeeriumi varasemate lubaduste kohaselt pidi eksportettevõte käivituma tänavu mais. Kreegipuu ütles, et ta ei julge ettevõtte loomist veel päris maha kanda, kuid mais see küll ei käivitu.

Piimaliidu juhatuse esimees Enn Sokk sõnas, et kui ühist eksportettevõtet ei tule, kaotavad kõik ELi eksportijad. 'Suured ELi piima kokkuostjad dikteerivad meie ettevõtetele hinna, ühiselt eksportides aga oleks saanud hindade osas hõlpsamini läbi rääkida,' ütles Sokk. 'Kui meie tööstused EList piisavalt head hinda ei saa, jätkub võitlus siseturu pärast ja piima kokkuostuhinnad ei tõuse.'

'Olen rääkinud mitmete tööstustega, kes väga lootsid ekspordifirma peale ja oleksid sellisel juhul olnud võimelised meile piima eest 2.90-3.00 krooni maksma,' lausus piimatootja ASi Terrax juhatuse esimees Haimar Kallas. 'Praegu on hind 2.50 piima kilolt ja me ei tule sellega välja, kuna söödanappuse tõttu annavad loomad vähem piima.'

'Kui ekspordifirma loomine venib kuskile aasta lõppu, siis pole tal enam mõtet, kuna ELis kestab majandusaasta juulist-juulini,' lisas Kallas.

Euroopa komisjon on lubanud alates selle aasta juulist suurendada Eesti piimatoodete müügikvooti 80 protsendi võrra. Lisaks on Euroopa komisjon lubanud juulist kaotada 20- protsendilise tollimaksu Eesti piimatoodetele.

Piimatööstused hindavad ELi turgu kõrgelt sellepärast, et kvoodialuse kauba hind on kõrgem kui maailmaturuhind või piimatoodete hinnad Venemaal. Eestis on kolm piimatööstust, millel on ELi ekspordiluba: Põlva Piim, Lacto ja E-Piim.

Artikli autor on Kristina Traks

Hetkel kuum