Ülo Toomsalu • 10. mai 2000 kell 6:44

Elcoteq eitab sidet liba-Ericssoniga

Elektroonikakontserni Elcoteq Networki juhid ei usu väiteid, nagu oleks mustal turul müüdavad Ericssoni libamobiiltelefonid kokku pandud Tallinna tehasest varastatud detailidest, kirjutab Postimees.

'Meil pole andmeid, et komponente oleks kadunud,' lausus eile Postimehele Elcoteq Network Corporationi asepresident Osmo Kammonen vaatamata faktile, et Tallinna Ida politseiosakond on tabanud hulga Lasnamäel asuva tehase töötajaid, kes peidikute abil on tahtnud sealt välja tuua mobiiltelefonide erinevaid osi. Kammonen märkis, et tegemist on vaid üksikjuhtumitega.

'Ka aasta tagasi kerkisid pinnale sarnased süüdistused, kuid need ei leidnud tõestust,' ütles Kammonen. 'Meie tehastes on väga tugev kontroll, sest valmistame ikkagi väga kalleid komponente, ning kui keegi vargusega vahele jääb, antakse juhtum kohe edasi politseile.'

Mobiiltelefonide müügiga tegelevad inimesed on Postimehele väitnud, et just Elcoteqi Tallinna tehasest pärinevad detailid, mille põhjal pannakse põrandaalustes töökodades kokku nn Eesti oma Nokiat ehk Ericssoni libatelefoni T10, millele on külge pandud häälvalimine. Selliseid liba-Ericssone on mustal turul müüdud juba vähemalt poolteist kuud ja nagu üks nende turustaja Postimehele väitis, paneb ta need ise kokku tehasest toodud varuosadest.

Kammonen aga sõnas, et lisaomadustega Ericsson T10 mudelit pole võimalik Elcoteqi Tallinna tehases olevate detailide baasil kokku panna. 'Meil ei ole mingeid kahtlusi Tallinna tehase turvasüsteemide suhtes,' lisas Kammonen. 'Igal juhul me kontrollime esitatud kahtlusi põhjalikult. Kui me saame piraattelefoni enda kätte, siis on võimalik ka komponentide päritolu kohe tuvastada.'

Elcoteqi Tallinna tehase tegevjuht Ilmar Petersen lisas, et põhimõtteliselt on võimalik nii mobiili etikette, programme kui ka kõike muud võltsida. 'Meil kasutusel olevatest komponentidest ja tarkvaradest standarditele vastavalt toimivaid telefone ilma õigete valmistusprotsessideta kokku panna ei saa,' väitis Petersen. 'Samas on komponendid ka maailmaturul suhteliselt vabalt saadaval.'

Hetkel kuum