Silva Männik • 17. mai 2000 kell 8:14

ARK tahab laupäeval uksed sulgeda

Kasutatud autode müüjad on ärevuses, sest Eesti Riiklik Autoregistrikeskus (ARK) kaalub võimalust kehtestada kõikjal oma büroodes laupäev puhkepäevaks, seisab tänases Äripäevas.

'Selline otsus pärsiks autoturgude tegevust ning raskendaks inimesel autode ostu-müügitehingut vormistada,' ütles Tartu autoturul autode müügiplatsi rentiva OÜ Daamele müügijuht Hannes Mikelsaar. Tema andmeil müüvad nad 90 protsenti autodest laupäeviti.

Mikelsaare sõnul tullakse nädalavahetusel Tartu autoturule autot ostma üle Eesti. 'Umbes 80 protsenti auto ostjatest elab väljaspool Tartut,' seletas Mikelsaar. 'Neil on äärmiselt mugav kohe pärast ostu teostada Tartus vajalikud registritoimingud.'

Vaatamata lühemale tööajale sooritatakse ARKi Tartu büroos laupäeval rohkem registritoiminguid kui teisipäevast neljapäevani kokku, teadis Mikelsaar ARKi siseinfole toetudes lisada.

Kui laupäeval enam autot registreerida ei saa, riskeerivad värsked autoomanikud koju sõites seaduserikkumisega. Numbrimärgita autoga sõitmise eest võib politsei määrata trahvi 50-100 päevapalga ulatuses (2300-4600 krooni) või võtta load hoiule 1-6 kuuks. Liikluskindlustuspoliisita sõidu eest on ette nähtud rahatrahv 30 päevapalga ulatuses (1380 krooni) või juhilubade äravõtmine 6-12 kuuks.

ARKi direktori Eero Tilli kinnitusel on autoärimeeste kartus laupäevase puhkepäeva ees ennatlik. Till möönis, et tööaegade ühtlustamise küsimus ARKi büroodes on kaalumisel, kuid mingit otsust pole vastu võetud ega tähtaegu kehtestatud.

Hetkel kuum