Ülo Toomsalu • 9. august 2000 kell 8:09

Algavast õppeaastast kaob 20 kooli

Sel aastal lõpetas haridusministeeriumi andmeil Eestis tegevuse 18 algkooli, üks põhikool ning üks põhi- ja üldkeskharidust andnud täiskasvanute gümnaasium, kirjutab Postimees.

Lapsi läheb sel aastal kooli mullusega võrreldes enam kui 5000 vähem: 215 836 asemel alustab sel sügisel kooliaastat 210 648 õpilast, neist esimesse klassi astub 15 181 last mulluse 17 573 asemel.

Peale sulgemise muudetakse seitse põhikooli algkooliks. Üks põhikool - Kallavere põhikool - on sellest aastast Kallavere keskkool. Üks algkool - Roosi Kool - muutub põhikooliks. Meremäe gümnaasiumist saab aga põhikool. Seitsmel juhul ühendatakse koole, kokku on ühendamisse haaratud ühtekokku 15 õppeasutust.

Haridusminister Tõnis Lukase kinnitusel otsustab koolide sulgemise kohalik omavalitsus, kes kooli ülal peab, mitte riik. 'Ma usun, et see ei ole neil kergekäeline otsus ja et ka tulevikus jääb gümnaasiume, mis asuvad väljaspool maakonnakeskusi,' sõnas Lukas.

Koolide edasine sulgemine oleneb Lukase sõnul riigi regionaalpoliitikast. 'Kui nelja valla asemel luuakse üks suur, siis on tõenäoline, et seal saab olema näiteks praeguse kahe kooli asemel üks,' rääkis Lukas.

Uute koolidena alustavad haridusministeeriumi andmeil tegevust Rocca al Mare eragümnaasium, Audentese erakooli gümnaasiumi aste ja International Gymnasium of Estonia. Põhikooliks korraldati Elu Sõna koguduse erakool, mis kannab nüüd nime Tartu Elu Sõna Kristlik Kool ning Rakvere Vaba Waldorfkool nimetati omanike soovil Rakvere Erapõhikooliks.

Hetkel kuum