Kaido Einama • 5. detsember 2000 kell 22:00

Arvutitootjad ootavad tõusutrendi saabumist

Igal aastal käitub arvutiturg enam-vähem samu trende jälgides: aasta algab unise perioodiga, kevadest hakkab elavnemine kuni maikuuni ja suvel saabub igal aastal hapukurgihooaeg, millal väiksemad tootjad peavad firma kollektiivpuhkusele saatma. Sügisel tootmine kasvab ja aasta lõpus püstitatakse müügirekordeid.

Seda kõverat, mis kevadel ja aasta lõpus tõuseb, on nimetatud ka arvutitootmise banaanikõveraks. Mõnel aastal on kõveram, mõnel aastal sirgem banaan.

Sel aastal on trendijoon olnud üsna sirge, kuid suuremad arvutitootjad prognoosivad tänu aasta viimastele kuudele selle kõvera järsku tõusu.

?Plaanime nii 30-33% turukasvu detsembris võrreldes novembriga,? ennustab Mart Sepp Microlinkist. Peamiselt eraturu baasil, lisab ta põhjuseks. Võrreldes eelmise aastaga ennustab Microlink turu kasvuks kuni 15%. 1999. aasta detsember oli küllaltki kehv, spekulatsioone selle põhjuste kohta oli mitu: 2000. aasta vea ootamine, firmade toibumine majanduslangusest, kehvemad finantseerimistingimused.

Sellel aastal annab tootjatele julgust finantseerimistingimuste paranemine ja üldine parem majandusolukord erasektoris. See on arvutitootjatele sel aastal samuti oluline, sest samal ajal on dollar kallinenud ja koos sellega ka arvutiosad ja kohalike kokkupanijate marginaal.

Microlink hindab kodumaiste ja välismaiste arvutite suhteks 75% turust siin kokku panduid ja veerand tuntud maailma kaubamärgiarvuteid. See on võrreldes naaberriikidega ebatavaline suhtarv, sest mujal eelistatakse maailmas tuntud kaubamärke.

Suuruselt teise arvutitootja Ordi juht Sulev Sisask on kindel, et detsembris püstitavad nad oma firma kõigi aegade müügirekordi. ?Brändiarvutite suhe järgmisel aastal suureneb, neil on ju proportsioonidelt väga väike turuosa,? arvab Sisask. Tema hinnangul kuulub välismaistele kaubamärgiarvutitele 1/3 turust. Põllumeestele jagatavad 3400 Compaqi on välismaiste arvutite turuosa aasta lõpul kindlasti suurendanud. Sisask prognoosib jätkuvat kasvutrendi ka järgmisel aastal.

Hetkel kuum