Inno Tähismaa • 13. märts 2001 kell 8:44

Tarbijakaitse taunib arengut pangandussektoris

Seoses maailmamajanduse globaliseerumisega otsustas tarbijakaitseamet võtta tänavu vaatluse alla pangandussektori, kus Eestis on viimaste aastate jooksul toimunud ühinemisi, valikuvõimalus vähenenud ja hinnad kerkinud, teatas tarbijakaitseameti esindaja.

Tarbijakaitseamet küsitles koos Tarbijakaitse Liidu aktivistidega 181 tarbijat, peamiselt Tallinnas, kuivõrd on nad teadlikud pangateenustega kaasnevatest ohtudest. Kolmandik esimeses osas küsitletutest vastas, et pangateenuste kallinemine viimastel aastatel on neile põhjustanud makseraskusi või muid probleeme. 46aastaste ja vanemate seas oli see suhe 2/3.

Pangateenuste sooritamine tekitas probleeme 73%le küsitluses osalejale. Põhiprobleemidena toodi ajakulu ning pikki järjekordi (35 %), pangakontorite ja automaatide vähesust (34 %) ja probleeme automaatidega (22 %).

Viimase kolme aastaga on pangandussektoris seoses konkurentsi vähenemisega kallinenud maksekorraldus kontoris 50-140%, sularaha sissemaks võõrale kontole 66% ja deebetkaardi kuuhooldustasu kuni 50%.

Samuti kehtestas Hansapank 3kroonise maksekorraldustasu elektroonilistes kanalites.

Hetkel kuum