Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hüpperreaalsuse lõpp

  Uus sõda on uudsem kui eelmine. Varsti kohtab pargipingil afgaani põgenikke. Lahesõda oli klassikaline meediasõda, kus reaalsete inimeste kannatused väljendusid vaid infrapunaste kaamerate rohelises sädeluses. Nagu ?Voonakeste vaikimise? finaal, mis samuti oli üles võetud samas rohevalguses. Nüüd on kannatused teel lihalikkuse poole.
  Slavoj Zizek kirjutas, et ülim Ameerika paranoiline fantaasia seisnebki selles, et üks nõndanimetatud lihtne indiviid, kes elab väikeses idüllilises California linnakeses, tarbimisparadiisis, hakkab äkki kahtlustama, et tema maailm kõik kokku on pettus, spektaakel, ja tegelikult osaleb ta hoopis gigantses show?s. Zizek toob näiteks ?The Truman Show?, kus peategelane avastab, et ta on 24-tunnilise permanentse TV-ülekande peategelane. Hüperreaalsus on jälle päevateema. Või ?virtuaalsus?? Viimane tähendab ju tegelikult ?tõelisust?! ?Matrixi? mõte, et kogu meie elu on virtuaalne, ja et sellest virtuaalsusest ärkamine on raske, toob meelde stseeni, kus Keanu Reaves ärkab ?reaalsesse reaalsusesse?: Chicago varemed pärast globaalset sõda. Tervitus sellest maailmast kõlab: ?Welcome to the desert of the real.? Naasmine toimuski 11. septembril ja toimub nüüd edasi. Pseudolt hakkab langema loor. Filmitegijad on tunnistanud, et WTC tornidesse sööstev lennuk oli paremini filmitud kui stseenid ?Iseseisvuspäevast? või ?Armaggedonist.? Noh, eks siis ses suunas edasi!
  Ühiskond oli seisukohal, et virtuaalsus, teesklus, pseudo ja ei tea mis veel simulaakrumid kuuluvadki elu juurde. See mõte oli puhas teesklus. Enne veel, kui meid tabab illusoorne tuumapomm, hakkavad hammustama reaalsed katkusääsed. Eks selle väärastunud ilmapildi oli tekitanud massikommunikatsioon. Meedia harjutas meid külmavereliselt jälgima konstrueeritud teise (ei tea kelle) steriilseid kannatusi. Me ei osanud enam ette kujutadagi lähedase või enda haigust või valu. Aga me oleme siiski bioloogilised olendid, seda ei maksaks unustada. Harjume reaalsusegagi, usume lõpuks, et lennukid kukuvad alla, et president on valitav, ja meie ise oleme need, kes tunnevad kukkudes valu.
  Autor: Mati Unt
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
DelfinGroupi poolaasta mahud kasvasid järsult
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Riigikogu ratifitseeris Soome ja Rootsi ühinemise NATOga
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Bolt läheb Soomes kolmandale katsele
Eesti tehnoloogiafirma Bolt üritab taas löögile pääseda Soome turul, kust on juba kaks korda ära tuldud, vahendab Helsingin Sanomat.
Eesti tehnoloogiafirma Bolt üritab taas löögile pääseda Soome turul, kust on juba kaks korda ära tuldud, vahendab Helsingin Sanomat.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.