Väinu Rozental • 8. november 2001 kell 22:00

ERA Panga rahajagamine kaalumisel

Teised kaks pankrotistunud panka ? Maapank ja EVEA Pank ? maksid hoiustajatele juba eelmise aasta lõpus välja vastavalt 421 miljonit krooni ja 233 miljonit krooni ehk 30 ja 50 protsenti nõuete kogusummast. Nii Maapank kui ka EVEA Pank plaanivad lähiajal maksta hoiustajatele täiendavalt veel 15 protsenti nõuetest.

Kõigis kolmes pankrotipangas pankrotitoimkonna esimehe ametit pidav rahandusministeeriumi nõunik Madis Üürike avaldas Äripäevaga vesteldes siiski kahtlust, kas ERA Panga jaotusettepanekut on tänavu otstarbekas teha. ?Meil on küll deponeeritud raha 130 miljonit krooni, kuid peame hoidma raha juhuks, kui kaotame käimasolevad kohtuvaidlused,? põhjendas Üürike. ?Kui me võidame need vaidlused, on hoiustajatel lootust oma nõuetest 25?30 protsenti tagasi saada.?

Üürikese kinnitusel on nende eesmärk nii kiiresti kui võimalik raha välja maksta. ?Seda enam, et minu kui suurima võlausaldaja ? riigi ? esindaja arvamust on pankrotiseaduse muutmise eelnõu koostamisel arvestatud,? lisas Üürike. Eelmise aasta suvel vastu võetud uue pankrotiseaduse kohaselt võib pankrotihaldur esitada jaotusettepaneku enne kõigi nõuete ja nende rahuldamisjärkude üle peetavate vaidluste lõppu.

?Jaotusettepaneku esitamine sõltub viimastest nõuetega seotud kohtuvaidlustest, mis ilmselt ei pruugi sellel aastal lõppeda,? ütles ERA Panga pankrotihaldur Urmas Tross. Trossi andmeil on jäänud veel kolm vaidlust kogusummas 77 miljonit krooni. Neist ASi Pro Invest 63,6 miljoni krooni suuruse nõude tunnustamise vaidluses langetas Tartu maakohus 10. oktoobril otsuse ERA Panga võlausaldajate kasuks. ?Ilmselt kaebab vastaspool otsuse edasi,? lisas Tross.

?Üldiselt on nõudevaidlused lõppenud võlausaldajatele soodsalt, see tähendab, et kohustuste hulk ei ole suurenenud,? rääkis Tross. Nii näiteks jäid tunnustamata ekspankuri Andres Bergmanni kontrolli all olevate offshore-firmade Hesford ja Norton Corp nõuded kogusummas 72 miljonit krooni.

ERA Panga pankrotiprotsessis on kokku menetletud või menetlemisel 52 kohtuvaidlust, millest kõik on mingil määral seotud ERA Panga gruppi kuulunud firmade või endiste juhtivtöötajatega. ?Pooleliolevad vaidlused laenulepingute üle ja vaidlused seoses Andres Bergmanni kui eraisiku pankrotiprotsessiga ei takista jaotusettepaneku esitamist,? lisas Tross.

Maapanga pankrotihalduri Maire Armi sõnul plaanivad nad detsembri algul esitada kohtule teise eeljaotuse ettepaneku, mille kohaselt saavad hoiustajad tagasi umbes 200 miljonit krooni. ?Kui kohus ettepaneku kinnitab, saame raha selle aasta lõpus inimestele välja jagada,? ütles Arm.

?Hoiustajatel on lootust järgmisel aastal veel raha tagasi saada,? sõnas Arm. ?Kindlasti ei ulatu aga tagasimakstav summa enam üle 10 protsendi nõuete kogusummast, sest iga protsent tuleb üha raskemalt.? Armi kinnitusel on nõuetevaidlustest täna veel pooleli kolm kohtuvaidlust kogusummas 89 miljonit krooni.

EVEA Panga pankrotihalduri Maidu Kaasiku kinnitusel saavad hoiustajatest võlausaldajad hiljemalt jaanuari keskpaigaks tagasi kokku 73 miljonit krooni. ?Kas väljamakseid jõuab teha veel selle aasta lõpus, sõltub tehnilistest probleemidest,? ütles Kaasik ja lisas, et hiljemalt jaanuari keskpaigas hakatakse raha välja maksma. Hiljemalt jaanuari keskpaigaks on raha välja makstud, lubas Kaasik.

Madis Üürikese prognoosi kohaselt on EVEA Panga hoiustajatel järgmise aasta keskel lootust saada tagasi veel 5 protsenti nõuete kogusummast.

Madis Kaasiku sõnul on EVEA Panga nõuetevaidlustest kohtutes pooleli vaid kaks väikest nõudevaidlust.

Hoiuste Tagamise Fondi (HTF) peadirektori Madis Kallioni andmeil pole EVEA Panga ja ERA Panga üle 8000 võlausaldajast hoiustaja võtnud välja neile seadusega ette nähtud hüvitisi kogusummas veidi üle 3 miljoni krooni.

Maapanga hoiustajatele eraldas teatud osa hüvitusest riik, kuna Hoiuste Tagamise Fondi polnud siis veel asutatud.

Hetkel kuum