NRG-tehingust ja selle lõpuleviimise vajalikkusest

20. detsember 2001, 00:00

 • Erastamistehingu nurjumine NRG Energyga annab uskumatult halva signaali potentsiaalsetele investoritele. Tehingu ärajäämine annab Eesti mainele hoobi, mille valusust on raske üle hinnata. Me viime protsessi lõpule.

See tehing mõjutab USA suhtumist Eesti pürgimistesse. Ilma USA toeta pole meil võimalik NATOsse pääseda. Ilma välispartneri kaasamiseta ei suudaks Eesti Energia riigi garantiita investeerida vajaminevat 5 miljardit krooni. Umbes sama suur summa on Eesti Energial vaja investeerida ka elektrivõrkudesse ning kokku peaaegu 10 miljardi krooni investeerimine käiks Eesti Energial riigi abita üle jõu. peaminister Mart Laar (ÄP 24.08)

___________________________________________

 • Protsess oli keeruline ja püüd ka kõike keerulist seletada avalikkusele tegi infohulga liiga suureks ja seda oli raske vastu võtta. Läksime kaasa sooviga, et rääkida ka sellistest asjadest, mis on seotud läbirääkijatega, kes ei ole ise veel otsusteni jõudnud, ja see tekitas suure segaduse.

Arvan, et opositsioonis olles oleksin olnud tehingu suhtes kriitiline, kuid konstruktiivselt. Et tehing võimalikult hästi lõpuni viia. Mitte lahmivalt kriitiline. Oleksin nõudnud selgitusi samade küsimuste kohta, mida esitatakse keskkonnakaitse seisukohalt ja võimaluse kohta toota Eestis energiat teiste allikate baasil, taastuvate energiaallikate baasil. Et kas need võimalused jäävad. Samuti küsimused, mis seotud finantsilise poolega. majandusminister Mihkel Pärnoja (EPL 15.10)

___________________________________________

 • Strateegilise investori osa jaamade erastamisel on kahanenud vaid 50 miljonile dollarile. Selle eest tahtis NRG kõigele vaatamata saada täielikku kontrolli jaamade ja energiaturu üle. Lisaks tahtis ta garanteeritud 12% kasumit ja mitte üksnes enda investeeritud 50 miljonilt kroonilt, vaid ikkagi poolt kogu 5,5miljardiliselt investeeringult.

Finantseerimisskeem, kus strateegiline investor paneb omalt poolt mängu 1/5 ja tahab laenata ülejäänud 4/5, üleminekumaades ei tööta. Pole vähematki võimalust, et neisse varemgi investeerinud ja pankadega koostööd teinud NRG seda poleks teadnud. Sellist skeemi välja pakkudes sai NRG teha panuse üksnes Eesti poole võhiklikkusele. Ja seda ta ka tegi. Keskerakonna esimees Edgar Savisaar (ÄP 10.12)

___________________________________________

 • Kuus aastat on NRG lepingu tingimusi arutatud, jõutud pole aga kusagile. Eesti läbirääkijad on üles näidanud totaalset võhiklikkust ja teovõimetust. Absoluutselt kõigile peale valitsuse on selge, et NRG lepingu tingimused on Eestile vastuvõetamatud.

Eesti pool on elektrijaamade erastamise läbirääkimised maha mänginud. Sellise lepingu jõustamine paneb Eesti majanduse, eriti tööstuse, väga raskesse seisu. Kui erinevad valitsused pole kuue aasta jooksul suutnud tehingu tingimustes rahuldavalt kokku leppida, siis tuleb NRG koju tagasi saata ja Eesti elektrijaamad riigi omandusse jätta. ekspeaminister Tiit Vähi (ÄP 13.12)

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  25. November 2011, 12:11
  Otsi:

  Ava täpsem otsing